Infuseren

Een infusie is het laten intrekken van smaakstoffen in vloeistoffen of vaste producten zodat zij hun aroma afgeven. Het bekendste voorbeeld is thee waarbij thee gemaakt wordt door het laten trekken van theeblaadjes in kokend water. Maar ook het trekken van bouillon is een bekend voorbeeld. Infuseren als kooktechniek is het onder vacuüm laten intrekken van aromastoffen in een vloeistof.

Je kunt eindeloos variëren met smaken en dat maakt de mogelijkheden met infusies enorm groot. Door het vacuüm laten intrekken van aromastoffen kunnen ze niet vervliegen en blijven ze in de vloeistof gevangen. Je kunt voor Infuseren gebruik maken van een vacumeermachine of vacuümzak. De vacuümzak kun je bijvoorbeeld vullen met geklaarde boter en een gepofte knoflook. Trek de zak vacuüm en laat hem in een warm waterbad of combisteamer op 75 graden Celsius minimaal twee uur trekken. De temperatuur moet laag blijven, anders zou de inhoud gaan karamelliseren.

Lees ook

  • Raspen
    Raspen is het klein of tot poeder maken van een hard product met de bedoeling het product te kunnen verwerken in een gerecht. Raspen wordt gedaan om hele kleine delen va
  • Glaceren
    Glaceren is een kooktechniek waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen het glaceren van dierlijke producten en plantaardige producten. Zowel de techniek als het doel versc
  • Warm houden
    In de keuken is het warm houden van producten een regelmatig voorkomend iets, meestal omdat niet alle voedsel gelijk klaar is. Soms is het nodig omdat een gerecht (vlees)