Afschuimen

Tijdens de bereiding van bijvoorbeeld soep, bouillon, jam, gelei of suikerstroop verschijnt er vaak schuim en drijven er andere (ongewenste) stoffen naar boven. Het schuim bestaat uit vuil en eiwitresten en heeft een bittere smaak. Door het schuim te verwijderen, wordt de bouillon of andere vloeistof helder en krijgt het een betere smaak. Afschuimen is de term voor het verwijderen van dit schuim.

Afschuimen doe je met behulp van een schuimspaan of metalen pollepel of kleine soeplepel. Met een schuimspaan schep je eenvoudig het schuim van het oppervlak. Spoel het schuim weg onder een stromende kraan en maak de schuimspaan goed schoon voordat je hem nog een keer gebruikt. Met een metalen pollepel of kleine soeplepel haal je het schuim er het beste uit door vanuit het midden van de pan naar de zijkant te draaien en het schuim zo uit de vloeistof te scheppen.

Lees ook

  • Glaceren
    Glaceren is een kooktechniek waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen het glaceren van dierlijke producten en plantaardige producten. Zowel de techniek als het doel versc
  • Flamberen
    Flamberen is afgeleid van het Franse werkwoord ‘flamber’, wat in het Nederlands kan worden vertaald als ‘ontsteken’, ‘doen opvlammen’ of 'aansteken'. Dat is d
  • Tajine
    De tajine is een traditionele stoofpot uit Noord-Afrika. Het wordt gebruikt voor het bereiden van suddergerechten. Tajine betekent suddergerecht. De pot is gemaakt van k