Afschuimen

Tijdens de bereiding van bijvoorbeeld soep, bouillon, jam, gelei of suikerstroop verschijnt er vaak schuim en drijven er andere (ongewenste) stoffen naar boven. Het schuim bestaat uit vuil en eiwitresten en heeft een bittere smaak. Door het schuim te verwijderen, wordt de bouillon of andere vloeistof helder en krijgt het een betere smaak. Afschuimen is de term voor het verwijderen van dit schuim.

Afschuimen doe je met behulp van een schuimspaan of metalen pollepel of kleine soeplepel. Met een schuimspaan schep je eenvoudig het schuim van het oppervlak. Spoel het schuim weg onder een stromende kraan en maak de schuimspaan goed schoon voordat je hem nog een keer gebruikt. Met een metalen pollepel of kleine soeplepel haal je het schuim er het beste uit door vanuit het midden van de pan naar de zijkant te draaien en het schuim zo uit de vloeistof te scheppen.

Lees ook

  • Warm houden
    In de keuken is het warm houden van producten een regelmatig voorkomend iets, meestal omdat niet alle voedsel gelijk klaar is. Soms is het nodig omdat een gerecht (vlees)
  • Larderen
    Larderen is een kooktechniek waarbij voornamelijk vlees en wild worden doorregen met repen vers vet spek. Het heeft tot doel het uitdrogen van deze voedingsmiddelen te vo
  • Braadstomen
    Braadstomen is het braden van vlees, vis, gevogelte en groenten met verschillende smaakmakers in een braadzak in de oven of magnetron. Een braadzak is een zak van doorsch