Sinterklaastaart met pepernoten en mandarijn

Ingrediënten

+ -
print

Voor de vulling:

Garnering:

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu

Keukenspullen

  • Spatel
  • Mengkom
  • Garde
  • Oven

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op ca. 175 graden C.

    Roer met een garde de eieren, de suiker en het zout tot een romige massa.
    Spatel de bloem en de maizena zo luchtig mogelijk in gedeeltes erbij.
    Vul de beboterde en met 25 gram poedersuiker bestoven vorm met het deeg.
    Strijk de bovenzijde met de bolle kant van een lepel zo glad mogelijk af.
    Zet de vorm in de oven (iets onder het midden).
    Bak de taart 40 tot 45 minuten goudbruin en gaar.
    Laat de vorm nadat ze uit de oven is genomen 8 tot 10 minuten staan en verwijder dan de wand en de bodem weg.
    Laat de taart op een rooster koud worden.

    Breek de speculaasjes in stukjes of de pepernoten en leg ze in de mengkom van de foodprocessor.
    Maal de speculaas / pepernoten grof en houd de helft ervan apart.
    Maal de rest nog iets fijner.
    Leg de boter in de kom en voeg 200 gram gezeefde poedersuiker, likeur, 3 eetlepels warm water en het fijnste kruim van de speculaas / pepernoten toe.
    Blijf zo lang roeren tot een vrij egaal mengsel is verkregen.
    Snijd de taart horizontaal in 3 plakken.
    Bestrijk de onderste 2 plakken zo gelijkmatig mogelijk met de marmelade en vervolgens met ruim 1/4 deel van de speculaasboter.
    Leg alle plakken, zoveel mogelijk in het oorspronkelijke model op elkaar.
    Bestrijk de rand en de bovenzijde van de taart met de rest van de speculaasboter.
    Schep de grof gemalen speculaas en de geschaafde amandelen door elkaar.
    Wentel de zijkant van de taart door het mengsel.
    Laat de taart op een koele plek (liever niet in de koelkast) ten minste 1 uur opstijven.

    Garnering:
    Klop de slagroom stijf met suiker naar smaak.
    Maak bovenop, langs de hele rand mooie toefjes met een slagroomspuit.
    Leg om en om op elke toef een pepernoot en een mandarijnpartje.

    Leuke taart voor tijdens de Sinterklaasdagen.
    Voor een kindvriendelijke variant, de sinaasappellikeur vervangen voor de sinaasappelsiroop
25
25
25

Ook lekker om te maken

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • bloem is niet geschikt voor een gluten-intollerantie
  • suiker, poedersuiker, poedersuiker, suiker past niet in een suiker-arm dieet.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • eieren is niet geschikt voor een ei-intollerantie
  • boter kan sporen bevatten van koemelk en Allergie in boter en slagroom
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • amandelen is niet geschikt voor een noten-intollerantie
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • boter en slagroom is niet geschikt voor een lactose-intollerantie
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in suiker, poedersuiker, maizena, poedersuiker, suiker
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • zout past niet in een zoutarm dieet.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept (8)

Sinterklaastaart met pepernoten en mandarijn heeft een gemiddelde waardering gekregen van 10 / 10 in 8 recensies
RESET

T.L. Ook geprobeerd om de taart met draad te snijden? Dat gaat eigenlijk altijd recht!
azuro 7 december 2013
Voor 14 personen lijkt t me wat weinig recept is gebaseerd op een normaal formaatspringvorm. Dus zeg ongeveer 8 punten! Ik zou voor 14 personen minimaal verdubbelen. Ook voor het geval er een punt is ... Lees reactie
azuro 4 december 2013
Het lukte ons niet om een mooie taart te bakken die ook maar 1 keer goed doorgesneden kon worden. ik zou een ander recept voor het deeg gebruiken.
T. L. 1 december 2013
Voor hoeveel personen is dit ongeveer? We vieren het met 14 man, misschien moet ik de ingrediënten verdubbelen?
Isobel 28 november 2013
Dankjewel Maria, altijd leuk om een compliment/positieve reactie te lezen / te krijgen! Hier was het ook zo'n succes destijds ... daarom ook hier gedeeld!
azuro 16 november 2013
Deze taart gemaakt voor Sint avond 2013, hij is prachtig geworden en was echt heerlijk. Top recept!
Maria 11 november 2013
Heerlijke taart, al 5 keer gemaakt.
Marit 9 november 2013
Super lekkere taart, ideaal voor sinterklaasavond. 1x gemaakt en was zo goed gelukt dat de visite dacht dat ik hem had gekocht. Als dat geen compliment is! Lekker recept.
Maria 20 september 2013

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
913 kcal
45%3652 kcal
Vetten
65 g.
94%260 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
0%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
0%0 g.
Koolhydraten
36 g.
14%144 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
31 g.
34%124 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Sinterklaastaart met pepernoten en mandarijn