Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord
Pierre's  Megaburger en de Devilsburger variant recept
Pierre's  Megaburger en de Devilsburger variant recept

Pierre's Megaburger en de Devilsburger variant


Ingrediënten


Bereidingswijze


Neem het Turks brood, snijd het open en smeer op beide helften wat (tonijn)mayonaise en een klein beetje mosterd. Bedek vervolgens de onderkant met de sla. Snijd de komkommer, de augurken en de radijzen in plakjes. Bedek de sla met telkens één (1) laag van de schijven. Snijd de tomaten in niet te dikke plakken. Bedek de schijfjeslaag met een laagje tomaten. Gebruik hiervoor niet de "kapjes" van de tomaten. Vorm van het gehakt een bol, druk deze enigszins plat met een verdieping in het midden. Breek in de verdieping één of twee eitjes, voeg 5 eetlepels paneermeel en de gehaktkruiden toe en kneed dit goed door het gehakt heen. Voeg zo nodig peper en zout en eventueel de smaakmaker(s) toe. Zorg ervoor dat er een compacte maar smeuïge, niet te droge massa ontstaat. Als het gehakt te droog is, dan voorzichtig iets van de bouillon toevoegen. Als het gehakt te vochtig blijft dan nog een beetje paneermeel toevoegen. Vorm uiteindelijk van het gehakt een platte schijf die net in de koekenpan past. Verwarm wat olijfolie in de koekenpan en bak de hamburger goudbruin. Keer de hamburger met behulp van een deksel en bruin hem ook aan de andere zijde. (Alternatief: leg de hamburger tussen twee barbecueroosters en bak deze op de barbecue. Draai de roosters halverwege de baktijd om). Snijd intussen de uien in ringen en bak deze in een andere koekenpan met wat bakboter of olijfolie goudbruin/glazig en zacht. Nadat de hamburger gebakken is deze even op wat keukenpapier laten uitlekken en vervolgens op de aangeklede onderste helft van het Turks brood leggen. Verdeel de gebakken uien over de hamburger. Bedek deze vervolgens met hamburger-relish of piccalilly. Het geheel afdekken met nogmaals een paar bladeren sla en de bovenste helft van het Turks brood. Zie daar, een Megahamburger! Je kunt deze nog uitbreiden door op de bovenste laag sla nog 2-3 gebakken eitjes te leggen en/of door enkele strips knapperig gebakken bacon of ontbijtspek aan de onderste of bovenste laag toe te voegen. In plaats van, of bovenop, de bacon kunnen ook nog enige plakken Chester kaas worden gebruikt. De ultieme sensatie wordt echter gevormd indien aan de bovenste laag nog een aantal jalapeño pepertjes uit pot worden toegevoegd! Deze kunnen of zo uit de pot (wel laten uitlekken!) worden toegevoegd, of eerst in smalle reepjes worden gesneden. Nog duivelser wordt de megaburger (en wordt noemen we het de Devilsburger) door de tonijnmayonaise te vervangen door een mengsel van (halfvolle) mayonaise en wasabi-pasta. Maak dit mengsel door een kleine centimeter wasabi-pasta uit de tube door 5-6 eetlepels (Zaanse) mayonaise te roeren. Proeven en zo nodig mayonaise of wasabi toevoegen.

Serveersuggesties

Voor een eenpersoonsversie van deze burger: Gebruik een Italiaanse bol in plaats van een Turks brood. Gebruik ca 100-150 gram gehakt (vergelijk: een quarterpounder = 113 gram). 1 eitje om het gehakt aan te maken + 1 eitje voor er boven op. Gebruik een kleine (16 cm of kleiner) koekenpan of een bakring om de hamburger het juiste formaat te geven. De overige ingrediënten ongeveer door 4 delen. Voor een zes-/achtpersoonsversie van deze burger: Gebruik een groot Turks brood. Deze zijn meestal een beetje ovaal. Gebruik een grotere koekenpan, liefst ovaal, ter grootte van het brood (bijv. een vispan!). Verdubbel de ingrediënten als hierboven beschreven. Variaties met behulp van gehakt en gehaktkruiden: Gehaktkruiden zijn er in talloze verpakkingen te krijgen. Veel merken maken meerdere soorten gehaktkruiden, gebaseerd op regionale of internationale keukens, nostalgie (oma’s gehaktballen) etc. Elke soort (en elk merk!) gehaktkruiden geeft het gehakt weer een eigen specifieke smaak. Experimenteer eens door verschillende soorten door elkaar te gebruiken. Niet alles zal een lekker product opleveren, maar er zijn veel combinaties die een aparte belevenis geven. Ook leuk: als je meerdere kleine burgers maakt, kruidt ze dan verschillend. Of als je de megaburger maakt: kruid deze in bijvoorbeeld 4 verschillende smaken door kleinere ballen te maken en te kruiden en dan samen te voegen tot de megaburger (niet kneden in dat geval, maar “plakken”). Elke hoek van de megaburger geeft dan weer een andere smaaksensatie. Paardengehakt is vaak niet los te krijgen. Een slager die paardenvlees verkoopt zal echter met liefde wat paardenbief of -lappen door de gehaktmolen halen of heeft "achter" nog wel wat mager paardenvlees liggen dat je tegen een schappelijk bedrag mag hebben. Hetzelfde geldt overigens vaak ook voor lamsgehakt. Andere alternatieven zijn natuurlijk varkensgehakt, half-om-half en kippengehakt, kalkoengehakt en gevleugeltegehakt (=gehaktmix van kip en kalkoen OF gehakt van bijvoorbeeld parelhoen, kwartel, fazant, eend etc., dan wel een combinatie daarvan). Hoewel een mix van gevleugeltegehakt met een andere gehaktsoort best zou kunnen is dat niet aan te raden wegens onderscheidene baktijden en –temperaturen. Bovendien stel je je smaakpapillen dan wel heel erg op de proef! Ook hier geldt weer: je kunt natuurlijk ook een megaburger maken door kleinere burgers van verschillende soorten gehakt aan elkaar te plakken waardoor je op elke hoek van de megaburger iets anders proeft.

Meer Recepten



Allergenen Informatie

Voor dit pierre's megaburger en de devilsburger variant recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.

Mijn Recensie

Heb je dit recept al gemaakt? Deel het dan nu met ons! Was het lekker? Heb je nog tips voor de bereiding van dit recept? Deel het met ons en wij maken dit recept samen nog beter.

Zelf een recensie plaatsen

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven