Ingrediënten

+ -
print

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu

Keukenspullen

  • Pan
  • Zeef

Bereidingswijze

  1. Het maken van de jam is een werkje voor de nadagen van het jaar.
  2. Het beste is om rozenbottels te gebruiken waar al een keer de vorst overheen is gegaan.
  3. Ze zijn dan wat minder hard en zoeter.
  4. Ontdoe de bottels van de kleine uitsteeksels en zet ze met ruim koud water op het het vuur.
  5. Zodra het water gaat koken de pan op het kleinste vuur plaatsen en daar nog ruim een uur laten staan.
  6. Zeef de kokende bottels, beetje voor beetje, door een vrij grove zeef.
  7. Eventueel helpen met de bolle kant van een lepel.
  8. Verdun de moes met iets van het kookwater, kook de massa nog een kwartier.
  9. Zeef de bottelmassa nogmaals door een fijnere zeef en weeg de moes.
  10. Doe de moes terug in een schone pan met per kilo moes 600 gram .
  11. Laat de jam nog een half uur op een zeer klein vuur koken.
  12. Roer er na een kwartier de zeer klein gesneden schil van een of twee citroenen door.
  13. Doe de jam direkt over in potten.
  14. In plaats van alle suiker te gebruiken kunt u deze gedeeltelijk vervangen door .
25
25
25

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • basterdsuiker past niet in een suiker-arm dieet.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept (8)

Rozenbotteljam heeft een gemiddelde waardering gekregen van 9.8 / 10 in 8 recensies
RESET

Onlangs gelezen in een krant over jam maken van rozenbottel dat de hondsroos bijvoorbeeld, met zijn langwerpige rode vruchten zijn te vinden langs bosranden, in heggen en struikgewas.
Harry Boers 21 november 2015
De rozenbottels koken en dan door de sapcentrifuge is dat een optie? Ik doe dat ook bij vlierbessen (ongekookt)de pitjes blijven dan achter. Van wie mag ik een reactie verwachten?
Cor Theunissen 4 oktober 2013
Jammie, lekkere jam hoor!
15 juni 2013
Van welke (klim) rozen kun je de rozenbottels gebruiken voor de jam? Want dat kan ik nergens vinden. Ik zelf heb klimroos new dawn geurend. En enkele andere grote en kleine klimrozen in verschillend... Lees reactie
Patricia de Ruijter 9 augustus 2012
Ik zet de rozenbottels altijd met weinig water op en haal ze dan door de roerzeef, alle pitjes weg en heerlijke jam!
Charlotte 5 augustus 2012
Het schillen van rozenbottels die rond en een beetje plat zijn, is goed te doen. Bij de kleine langwerpige lijkt me het moeilijk. Zo gaat het snel: snijd het steeltje er af en de kroon. Snijd dan i... Lees reactie
2 oktober 2011
"Het beste is om rozenbottels te gebruiken waar al een keer de vorst overheen is gegaan." Helpt het in dat opzicht dan ook om de rozenbottels een nachtje in de vriezer te bewaren?
21 augustus 2011
Door veel water bij de bottels te doen, komen de pitjes naar boven drijven. De jam van dit recept zorgt verder voor een dunne jam. Door de bottels vooraf van de pitjes te ontdoen (rotwerk) krijg je ... Lees reactie
30 juli 2011

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
377 kcal
18%377 kcal
Vetten
0 g.
0%0 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
0%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
0%0 g.
Koolhydraten
93 g.
35%93 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
0 g.
0%0 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Rozenbotteljam
  • Home
  • Recept
  • Jam en marmelade
  • Rozenbotteljam