Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord
Tante Rie Selderslaghs-Agsteribbe's perenkoekel (kugel met peren) recept
Tante Rie Selderslaghs-Agsteribbe's perenkoekel (kugel met peren) recept

Tante Rie Selderslaghs-Agsteribbe's perenkoekel (kugel met peren)


Ingrediënten


Bereidingswijze


Schil de peren, snidj ze doormidden en haal de stelen en het klokhuis eruit. Rasp de schil van de citroen. Stoof de peren met 150 gram suiker, de kaneel en 1/5 deel van de citroenrasp in voldoende water halfgaar.
Meng, zodra de peren opstaan, de bloem, suiker, gewassen, maar niet geweekte rozijnen, amandelen en het restant van de citroenrasp door elkaar.
Maak dan het rundvet schoon door het pure vet uit de velletjes te halen, en maak met een keukenmes 250 gram zo fijn dat het bijna poeder is. Voeg dan het rundvet, de gesnipperde gember en het gembervocht toe aan de rest van het deeg en meng ook dit weer zorgvuldig (hoe beter verdeeld, hoe beter de koek na het stoven). Voeg dan de 0,3 liter water toe en meng alles tot een deeg/beslag wat draderig aan een lepel moet blijven hangen (tussen brooddeeg en pannenkoekenbeslag in, iets dikker dan oliebollen).
Giet de deegbal in het midden bovenop de halfgare peren en zorg ervoor dat het vocht van de peren de deegbal overstroomt. Het deeg moet onder staan (voeg desnoods nog wat water toe aan de peren).
Stoof, zonder doorroeren (!), verder, op gas of oliestel in gesloten pan 2 uur, in de oven zonder deksel nog 1 uur.

Serveersuggesties

Dit is een origineel oud-Jiddisch recept voor een dessert dat werd gegeten op feestdagen. Zoet en zwaar, maar als je daarvan houdt verslavend! Met dank aan de moeder van mijn zwager, tante Rie Selderslaghs-Agsteribbe.

Meer ReceptenAllergenen Informatie

Voor dit tante rie selderslaghs-agsteribbe's perenkoekel (kugel met peren) recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.

Recensies


Het recept Tante Rie Selderslaghs-Agsteribbe's perenkoekel (kugel met peren) heeft een gemiddelde waardering gekregen van 10 / 10 in 3 recensies

 • Dit is inderdaad het originele recept, heerlijk. Maak het eigenlijk niet zo vaak, niet iedereen is ervan gecharmeerd. Mijn moeder en ik wel, dan is het wel een beetje veel.
  Moon de Cocq van Delwijnen gaf dit recept op 13 mei 2013 5 uit 5 sterren
 • Dit is het juiste recept! Mijn moeder maakte deze ook zo en was altijd verrukkelijk, omdat het de enigste is waar rundvet wordt gebruikt/verwerkt en dat maakt het net even beter, als het puntje op de ... Lees reactie
  Aaron Lelie gaf dit recept op 26 november 2011 5 uit 5 sterren
 • Wat ben ik blij met dit recept! Mijn oma (de werkster van) maakte het altijd met kerst en heeft het van haar joodse werkgeefster geleerd. Als het op het oliestel stond te pruttelen kwam de sfeer er al... Lees reactie
  Marja van Brederode gaf dit recept op 25 oktober 2011 5 uit 5 sterren
Zelf een recensie plaatsen

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven