

Ouderwetse Groningse mous (stamppot boerenkool) volgens familierecept
- Nederland
- Stamppotten
- 6 portie(s)
- 30 minuten
- 1 uur en 15 minuten
- zvirovski
Ingrediënten
- 1,5 kilo rauwe boerenkool, heel fijn gesneden
- 2,5 kilo kruimige aardappelen
- azijn
- zout, peper
- bouillonpoeder
- Kwart pakje roomboter
- Vluggort (ongeveer een senseo mokje vol)
- Stuk spek, liefst Duits
- rookworst
- Juspoeder, liefst Duits
- 1 klontje vaste margarine
Bereidingswijze
Kook wat water en giet dit over de gort in het mokje zodat de gort onder staat. Roer even door. Laat weken tot de boerenkool gaar is.
Tijdens het koken van de boerenkool: schil de aardappelen en snij ze in ruwweg 5 x 5 x 5 cm stukken. Zet deze op het vuur met een laag water met flink zout. Kook 40 minuten of tot de aardappelen gaar zijn.
Giet de gort en de boerenkool af en laat even uitlekken. Smelt in de pan, waar de boerenkool in zat, de roomboter en voeg de gort en boerenkool toe. Laat even een kwartiertje sudderen op laag vuur.
Giet de aardappelen af en stamp ze goed door de boerenkool. Roer goed door tegen brokken ongestampte aardappel. Breng op smaak met zout, peper, bouillonpoeder en azijn. Wees niet bang voor zuurte, dat past goed bij de boerenkool. Goed mengen.
Laat de boerenkool even afgedekt staan tot je het opdient. Verwarm ondertussen de rookworst en bak het spek in plakjes uit. Maak jus door een klontje vaste margarine (vloeibare margarine gaat stinken) bruin te laten worden en af te blussen met water, daarna juspoeder er door mengen met een garde. Serveer jus, spek en worst bij de boerenkool.
Serveersuggesties
Wees niet bang om de boerenkool te lang te koken. Pas na 45 minuten begint boerenkool een beetje zacht te worden en niks is viezer dan stamppot boerenkool met harde ongare bladeren erin! Ook hebben de toevoegingen (spek, jus) in dit recept weinig afmetingen, het meeste gaat op smaak.
Meer Recepten
- Boerenkool met runderrookworst2 porties
20 minuten
lucyvader - Boerenkool uit de wok4 porties
30 minuten
lucyvader - Stamppot boerenkool4 porties
1 uur
oudevaer
Allergenen Informatie
Voor dit ouderwetse groningse mous (stamppot boerenkool) volgens familierecept recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.Recensies
Het recept Ouderwetse Groningse mous (stamppot boerenkool) volgens familierecept heeft een gemiddelde waardering gekregen van 9 / 10 in 2 recensies
-
Hi, even een vraagje. Is de gort wel goed gaar, omdat het maar even in de pan pruttelt met de boerenkool en boter? Want als je een vol Senseo mokje gort hebt, kan er al niet veel water meer bij! Ik da... Lees reactieMaria59 gaf dit recept op 11 juni 2016 4 uit 5 sterren
-
Heerlijk op deze manier je stampot boerenkool eten.Opa-henny gaf dit recept op 23 april 2016 5 uit 5 sterren
- Home
- Recepten
- Hoofdgerechten
- Stamppotten
- Ouderwetse groningse mous (stamppot boerenkool) volgens familierecept