Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord
Poolse Bigos recept
Poolse Bigos recept

Poolse Bigos


Ingrediënten


Bereidingswijze


Pak een pan en breng hierin ongeveer 1 liter water aan de kook.
Voeg de schouderkarbonade het gerookte spek en 2 blokjes runderbouillon, de pimentkorrels en de 3 laurierblaadjes en toe en laat zo een uurtje zachtjes doorkoken.

Doe ondertussen de gedroogde paddenstoelen (Porcini in het Italiaans)in een schaaltje met warm water en laat ze rustig even weken. Snij nu de witte kool fijn. Dit gaat prima met een mandoline of goede scherpe kaasschaaf. Snij naar een half uurtje weken de paddenstoelen in stukken bewaar ook het vocht !

Haal de schouderkarbonaden en spek uit de bouillon , verwijder de botjes en snij het vlees in kleine stukjes. Vis de laurierbladeren en piment uit de bouillon.

Pak nu een grotere pan voeg wat bouillon toe en de de paddenstoelen met het vocht waarin het geweekt is ( dit is inmiddels bruin geworden ).
Voeg nu ook de witte kool toe en laat dat een uurtje stoven. Voeg na een uurtje de rest van de zure kool toe en de gerookte Poolse worst (in kleine stukjes )Heb je geen Poolse worst voeg dan rookworst toe maar doe er dan ook een paar teentjes knoflook bij voor de smaak. Voeg nu ook de tomatenpuree toe. Laat het geheel nog een half uurtje zachtjes koken zodat alle smaken zich met elkaar verbinden. Proef of de witte kool nu zacht is en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Dit gerecht ken en maak ik al jaren en het is belangrijk dat de gedroogde paddenstoelen in dit gerecht komen anders krijgt het nooit die typisch Pools smaak. Verder bestaan er talloze varianten op dit gerecht met diverse vleessoorten, alleen zure kool , alleen witte kool,pruimen, wodka , komijn , gebonden bouillon et cetera. Elke huisvrouw of streek heeft zo zijn eigen recept.

Maar dit is zoals ik het doe. Meestal maak ik dit een dag van te voren de smaken zijn dan goed in elkaar doorgedrongen.

Serveersuggesties

In Polen eet men dit met aardappels maar meestal met brood waarbij het brood (zuurdesembrood) dan in de bouillon gedoopt moet worden.

Allergenen Informatie

Voor dit poolse bigos recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.

Recensies


Het recept Poolse Bigos heeft een gemiddelde waardering gekregen van 10 / 10 in 3 recensies

  • Wat mij opvalt is dat het een dag na bereiding nog lekkerder is. Had een klein beetje over en dat de volgende dag even warm gemaakt maar mmmmmmm wat is het lekker. Ga ik zeker vaker klaar maken!
    Jaccor gaf dit recept op 27 mei 2015 5 uit 5 sterren
  • Hallo Jaccor leuk dat je het hebt geprobeerd dit nationale recept van Polen staat bij praktisch elke bruiloft, communie of ander feest op tafel. En is daarmee waarschijnlijk het meest typerend voor de... Lees reactie
    HuibV gaf dit recept op 25 mei 2015 5 uit 5 sterren
  • Een bijzonder lekker gerecht een echte aanbeveling
    Jaccor gaf dit recept op 22 mei 2015 5 uit 5 sterren
Zelf een recensie plaatsen

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven