

Gevulde kerstkalkoen met cranberrysaus
- Nederland
- Gevogelte
- 12 brioche(s)
- 7 uur
- kees_rundvlees
Ingrediënten
- 1 kalkoen van circa 6 kilo
- 1 kilo runder(runder)gehakt
- 500 gram gehakt, halfomhalf (rund/varken)
- 3 zakjes gehaktkruiden
- 2 uien, gesnipperd
- 1 blikje kastanjepuree
- 250 gram gekookte kastanjes
- 2 blokken vet spek
- boter
- olijfolie
- peper
- zout
- VOOR DE SAUS:
- 0,5 liter rode port
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 pak verse cranberies
Bereidingswijze
Bak de uitjes glazig in een beetje olijfolie.
Meng de ui, het gehakt, de kastanjepuree en de kastanjes met de gehaktkruiden (volgens de gebruiksaanwijzing) tot een homogene massa.
Dep de kalkoen droog met keukenpapier en wrijf hem van binnen en van buiten in met zout en peper. Wrijf de borst en buikholtes van de kalkoen in met roomboter en vul ze op met het gehaktmengsel. Maak het vel los en vul de ontstane ruimte met roomboter en stuffing. Wrijf de buitenkant van de kalkoen in met roomboter. Snijd het spek in ca. 1 cm dikke plakken en leg die bovenop de kalkoen. Bind ze vast met ovenkatoen, zodat ze niet van de kalkoen afvallen. Stop hier en daar klonten boter tussen de poten, het opgebonden spek en tussen het vel van de kalkoen Plaats de kalkoen op een rek in braadslee van voldoende diepte. Er komt nogal wat braadvocht vrij. Vul de braadslee met een 1/2 liter kippenbouillon.
Verwarm de oven voor op 180 graden C. en schuif de braadslee in de oven. Braad de kalkoen gedurende 2 uur op 180 graden C., en temper dan de temperatuur naar 130 graden C. Bedek de kalkoen met aluminiumfolie en braad de kalkoen in ongeveer 5 uur gaar. Verwijder de folie na 3 uur en besprenkel de kalkoen daarna zeer regelmatig met de gesmolten boter en het braadvocht dat in de braadslede van en uit de kalkoen druipt. Minimaal ieder half uur, maar vaker is beter. Let op dat de braadslee niet overstroomt. Verwijder zo nodig braadvocht en boter.
Je kunt nagaan of de kalkoen gaar is door in het dikste deel van het dijbeen een satépen of vleesvork te steken. De kalkoen is gaar als het vocht dat eruit druppelt helder is. Met een oventhermometer moet de temperatuur ca 80 graden celcius zijn.
Maak de cranberriesaus ongeveer 3 kwartier voordat de kalkoen gaar is. Breng in een pan 1/2 liter rode port, twee eetlepels bruine basterdsuiker en de inhoud van 1 pak verse cranberries aan de kook en laat dit onder af en toe doorroeren zachtjes koken totdat de cranberries stukgaan en er een stroperige saus ontstaat.
Haal de kalkoen uit de oven en verwijder het opgebonden spek. Laat de kalkoen ca. 20 minuten rusten alvorens hem aan te snijden. Serveer de warme cranberrysaus erbij.
Serveersuggesties
Lekker met aardappelpuree en spruitjes uit de wok.
Meer Recepten
- Met zalm gevulde kipfilet met bieslooksaus4 porties
45 minuten
keesgroen - Gevulde kipfilet4 porties
1 uur
flipje2 - Stoofpotje van kip4 porties
1 uur en 20 minuten
trails
Allergenen Informatie
Voor dit gevulde kerstkalkoen met cranberrysaus recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.Mijn Recensie
Heb je dit recept al gemaakt? Deel het dan nu met ons! Was het lekker? Heb je nog tips voor de bereiding van dit recept? Deel het met ons en wij maken dit recept samen nog beter.Zelf een recensie plaatsen
- Home
- Recepten
- Hoofdgerechten
- Gevogelte
- Gevulde kerstkalkoen met cranberrysaus