Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord
Baklava klassiek recept
Baklava klassiek recept

Baklava klassiek


Ingrediënten


Bereidingswijze


Verwarm de oven voor op 180 C (gasstand 4). Maak de siroop. Neem een steelpan, doe daarin de suiker, de honing, het citroensap, het citroenschilletje en de kaneelstokjes samen met 250 ml water en breng al roerend aan de kook. Laat 5 tot 6 minuten sudderen, haal van het vuur en laat afkoelen.

Neem een kom en meng hierin de amandelen, walnoten, suiker en kaneel. Zorg dat je de stapel filodeeg bij de hand hebt, afgedekt met een theedoek om uitdrogen te voorkomen. Bestrijk de bodem van een ovenschaal van 22 x 30 cm met boter. Leg 1 vel filodeeg op de bodem en bestrijk met boter en ga zo door tot je een mooie stapel van 10 vellen hebt die de bodem van de schaal bekleden. Spreid de helft van het notenmengsel uit over het filodeeg, waarbij je het mengsel stevig aandrukt en gladstrijkt. Leg er nog 2 vellen filodeeg op die je beide met boter insmeert. Strooi de rest van de noten er gelijkmatig overheen en druk ze voorzichtig aan. Leg er nu de laatste 10 deegvellen op die je allemaal afzonderlijk eerst met boter hebt ingesmeerd.

Neem een scherp mes en snijd ruitvormen van ongeveer 6 x 6 cm. Snijd helemaal door de lagen heen want dan kun je straks makkelijker de stukken eruit halen bij het serveren. Sprenkel een klein beetje water over het oppervlak om te voorkomen dat de lagen gaan krullen. Stop in het midden van elke ruitvorm een kruidnagel. Zet de baklava 25 tot 30 minuten in de oven of tot hij aan de bovenkant goudgeel ziet. Giet voorzichtig de helft van de siroop erover. Wacht tot de siroop is opgenomen en giet dan de rest erover. Laat helemaal afkoelen voordat je hem opdient.

Je kunt de baklava buiten de koelkast minstens een week bewaren, als je hem afdekt met een theedoek of vliegenkap.

Opmerking:
De afmetingen en het gewicht van de verschillende merken kant- en klaar filodeeg willen nogal eens verschillen. Dus je zult zelf moeten uitrekenen hoeveel vellen je nodig hebt op basis van de productinformatie. Het vergt wat oefening en tijd om het werken met filodeeg onder de knie te krijgen. In ieder geval moet je snel werken zodat het deeg niet uitdroogt en ook voorzichtig om te voorkomen dat de vellen scheuren. Het lukt waarschijnlijk wat beter als je eerst een laag op het werkvlak legt, die insmeert met boter, daar dan netjes een andere laag overheen legt en die gladstrijkt alsof je een bed opmaakt. Herhaal dit tot alle vellen op zijn en dan kun je de stapel vellen in de ovenschaal laten zakken.

Meer ReceptenAllergenen Informatie

Voor dit baklava klassiek recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.

Mijn Recensie

Heb je dit recept al gemaakt? Deel het dan nu met ons! Was het lekker? Heb je nog tips voor de bereiding van dit recept? Deel het met ons en wij maken dit recept samen nog beter.

Zelf een recensie plaatsen

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven