Gesponnen suiker / spun sugar

Ingrediënten

+ -
print

Verdere benodigdheden:

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu

Keukenspullen

  • Garde
  • Bakpapier

Bereidingswijze

  1. Stap 1:
  2. Voorbereiding:
  3. Spreid een stuk vetvrij bakpapier uit over het aanrecht direct naast uw fornuis.
  4. Zorg ervoor dat het plat ligt.
  5. Schuif nu de eetstokjes of pollepels (in het laatste geval met de handvaten over de rand) onder het bakpapier.
  6. De stokjes moeten ongeveer 10 tot 15 cm over de rand van het aanrecht uitsteken en zorg voor een tussenruimte van circa 10 cm.
  7. Leg de oude kranten op de vloer onder de eetstokjes en ruim daar omheen.
  8. Probeer zo mogelijk ook kastdeurtjes te bedekken met kranten.
  9. Ook is het handig om een schort voor te doen omdat de karamel op uw kleren kan komen.
  10. Stap 2:
  11. Smelten:
  12. Doe de en het in het steelpannetje en zet deze op halfhoog vuur.
  13. Zorg ervoor dat u absoluut niet roert:
  14. Als u roert onstaan er namelijk grote suikerkristallen in de karamel en dat zorgt er voor dat u niet de gewenste karameldraden maar druppels krijgt.
  15. Kook de nu ontstane siroop tot ze een lichte karamelkleur krijgt.
  16. Zeker tegen het eind gaat dit snel dus let goed op! (als de karamel donkerder is, smaakt zij bitter naar verbrande ).
  17. Zodra de karamel de gewenste kleur heeft, zet u het vuur uit en laat het afkoelen tot het een stroperige substantie is geworden.
  18. Dit kunt u testen door de garde in de karamel te dopen en omhoog te trekken, Er moeten eigenlijk geen druppels vanaf vallen maar dikke draden.
  19. Het is aan te raden het pannetje tijdens het afkoelen schuin te houden, dit maakt de rest van het proces simpeler.
  20. Is de karamel te hard geworden, dan kunt u het gewoon opwarmen.
  21. Maar niet te lang, want anders wordt het alsnog bitter.
  22. Stap 3:
  23. Spinnen:
  24. Als de karamel de juiste temperatuur en kleur heeft, kunt u beginnen met het spinnen.
  25. Doe dit met de garde in uw ene hand en het pannetje, schuin, in uw andere hand.
  26. Doop de garde in de karamel en beweeg hem snel heen en weer ongeveer 20 cm boven de eetstokjes (het uitstekende gedeelte, vandaar de kranten op de vloer).
  27. Als het goed is onstaan er nu karameldraden tussen en naast de eetstokjes.
  28. Doe dit een flink aantal keer.
  29. Als er naar uw mening genoeg draden zijn zet u het pannetje en de garde even op het fornuis.
  30. Vouw nu met uw handen de naast de eetstokjes neerhangende draden omhoog over de eetstokjes heen, en vorm zo een bol karameldraden.
  31. Schuif nu een hand tussen de eetstokje achter de bol draden en schuif deze voorzichtig van de eetstokjes af.
  32. Nu kunt u de bol met uw handen verder vormen.
  33. Als de bol gevormd is, legt u hem op het vetvrije bakpapier en begint u met de volgende.
  34. Enkele opmerkingen: - Als u de gesponnen suiker wilt bewaren, doe dat dan in een afsluitbaar luchtdicht bakje, omdat de gesponnen suiker kleverig en zacht wordt als u het zo laat liggen. - Afhankelijk van de hoeveelheid die u nodig heeft, kunt u meer maken.
  35. Maar verander de verhoudingen niet. - Het afkoelen duurt ongeveer 2 minuten, maar pin u hier niet op vast, zeker niet als u de hoeveelheden verandert. - Tot slot, dit is een kunst die waarschijnlijk enige oefening vergt.
  36. Kijk de dag van tevoren even hoe het gaat.
  37. Het is mijzelf in 2 keer gelukt dus wees niet teleurgesteld als het niet meteen lukt.
  38. Want dit is een decoratie die voor bewondering en verbazing kan zorgen op bijzondere gelegenheden.
25
25
25

Ook lekker om te maken

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • suiker past niet in een suiker-arm dieet.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in suiker
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept

Dit recept heeft nog geen waarderingen gekregen! Heb je dit recept gemaakt?
Help anderen & deel nu je ervaring met anderen!
Reactie achterlaten

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
50 kcal
2%200 kcal
Vetten
0 g.
0%0 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
0%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
0%0 g.
Koolhydraten
0 g.
0%0 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
12 g.
13%48 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Gesponnen suiker / spun sugar