Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord
Zuurdesembrood recept
Zuurdesembrood recept

Zuurdesembrood


Ingrediënten


Bereidingswijze


Bereiding op de eerste dag: Maak het startdeeg: Laat de gist oplossen in het water Strooi de suiker erover en laat het papje 10 minuten rusten tot zich schuim vormt. Roer er het meel door en laat het papje afgedekt met een doek 2 dagen staan bij kamertemperatuur. Het startdeeg zal eerst flink opkomen en bellen vormen om vervolgens in te zakken tot een grijze vloeistof. Derde dag: Zeef 350 gram van het meelmengsel met het zout, de suiker en soda in een kom Voeg 2,25 deciliter startdeeg en 1,5 deciliter water toe. Roer het deeg om en laat het vervolgens afgedekt met een doek 2 4 uur rijzen bij kamertemperatuur. Na afname van 2,25 deciliter startdeeg moet u het aanvullen met een mengsel van 1 deel meel en 2 delen lauw water (bijvoorbeeld 2 deciliter water en 100 gram meel). Roer dit mengsel door het startdeeg en bewaar het startdeeg tot later gebruik in de koelkast. Vierde dag: Voeg het resterende meel en 1,75 deciliter water toe aan het deeg en kneed tot het deeg zacht is. Vorm twee ballen en plaats deze op een ingevette bakplaat. Laat ze afgedekt met een vochtige doek in 2 tot 4 uur rijzen tot het dubbele volume. Verwarm de oven voor op 220C. Bestrijk de broden met zout water en maak schuine inkervingen. Bak de broden 8 minuten. Draai de oventemperatuur terug tot 200C en bak de broden nog 40 minuten.

Serveersuggesties

Rogge-zuurdesembrood: Maak het startdeeg als boven aangegeven, maar gebruik voor het deeg een mengsel van 225 gram roggemeel, 225 gram bakkersbloem en 225 gram volkorenmeel. Volg verder het recept boven.

Allergenen Informatie

Voor dit zuurdesembrood recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.

Recensies


Het recept Zuurdesembrood heeft een gemiddelde waardering gekregen van 10 / 10 in 1 recensie

 • Met welk meel kan je glutenvrij zuurdesem maken. Ik bak altijd met teff, zou het daar mee ook lukken?
  Jeltsje gaf dit recept op 28 september 2012 5 uit 5 sterren
Zelf een recensie plaatsen

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven