Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord
Ayam Paniki recept
Ayam Paniki recept

Ayam Paniki


Ingrediënten


Bereidingswijze


Eerst de hele kip in hele stukken snijden, dus poten, borst en dergelijke. Dan inwrijven, wassen in een teiltje waar water, citroen en zout in zit. Dit doet men in Indonesie al eeuwen. Er zitten namelijk veel schadelijke stoffen in kip, vooral in de zomer. Pel de sjalotjes en knoflook. Maak de lomboks en rawits schoon (even afspoelen onder de kraan) en snijd ze in kleine stukjes. Schil de gember en de kunyit. Maal dit alles in een cobek (stenen maler), in een blender of snijmachine zo je wilt. De kenari's of kemiriís ook erbij doen en zorg dat alles een pasta wordt. Knip het bovenste deel van de sereh en knip de stengel in stukjes. Rasp de kokos (hoeft niet als je blik hebt). Heb je verse kokos gekocht, rasp ze en meng het met 2 kopjes lauw water tot het wat dik wordt. Gooi door een zeef het sap in een andere kom. De drap mag je wegggoien. Heb je een santenblok, rasp het en giet er 1 kopje gloeiend hete water in. Roer het tot een dikke melkmassa. Vermeng de kruidenpasta met de stukjes kip, de melkachtige santen, de kemangi, de sereh, de pandan en de olie. Voeg eventueel nog wat zout en suiker naar smaak toe en proef dit. Tussentijds proeven is bij Indonesisch eten essentieel. Laat alles minstens 1 uur marineren, 2 of 3 uur in de koelkast is beter. Dan de kipstukjes eruit halen en als je dit hebt, op houtskool grillen. Dit is de beste methode, maar in de oven kan ook. Dit is wel minder lekker. Dit doe je tot de vellen er bruin tot ietwat zwart uitzien. Het is niet erg, maar hierdoor maakt dit de smaak alleen maar lekkerder. Doe de stukjes kip dan weer in de marinade en kook het tot alles borrelt. Dan vuur zacht zetten en op de zachtste stand verder koken tot de olie van de klapper (kokos) boven komt drijven. Dan de stukjes kip op een ovenschaal doen. Doe wat sap erbij, dan in de oven en weer tot het lijkt of alles aanbrandt. Niet te, want het is in eerste instantie de bumbuís (kruidenmassa) die aanbrandt. Dit is niet erg, maar maakt alles ook lekkerder. Dan alles weer in de grote pan, even doorkoken, nog steeds op zacht vuur, dan is het klaar. Dit alles is bewerkelijk, maar dan heb je wel een kipgerecht zoals onze voorouders daar zolang van hebben kunnen genieten. De jongere generaties doen het bijna nooit meer zo, het moet als maar sneller en sneller. Jammer, want men doet zoín afbreuk aan het sublieme gerecht. Selamat Makan, ofterwijl: Eet smakelijk!

Meer ReceptenAllergenen Informatie

Voor dit ayam paniki recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.

Mijn Recensie

Heb je dit recept al gemaakt? Deel het dan nu met ons! Was het lekker? Heb je nog tips voor de bereiding van dit recept? Deel het met ons en wij maken dit recept samen nog beter.

Zelf een recensie plaatsen

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven