Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Asemwater

Hier vertellen wij je alles over Asemwater. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Asemwater.

Gebruik van Asemwater

Asemwater smaakt zuur en wordt net als azijn of citroensap gebruikt om vlees en gevogelte mals te maken of als fris accent in visgerechten, salades, marinades en stoofschotels. Asem en asemwater zijn belangrijke ingrediënten in de Aziatische en Indonesische keuken. Worcestersaus bevat ook pulp van asem. Ook wordt asemwater met suiker vermengd om er koele drankjes of snoepgoed mee te maken. Asemwater maak je van tamarindepasta die je kant-en-klaar in potjes kunt kopen of van de peul van de Tamarindeboom (verkrijgbaar bij de toko).

 • als vrucht of geconcentreerd als pasta of in blokvormSoorten
 • SmaakmakersCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Asemwater

Asemwater wordt gemaakt van asem. Asem is een peul van de tropische boom Tamarindus indica. Deze boom groeit in tropische gebieden, maar oorspronkelijk komt ze uit Oost-Afrika. De tamarindeboom heeft bij verschillende volkeren een mystieke betekenis, sommige culturen zien de boom als heilig. Onderdelen van de boom (de schors, de vrucht) worden gebruikt als medicijn. Het vruchtvlees uit de peul werkt opmonterend, en het heeft laxerende en koortsverlagende eigenschappen. Asem wordt ook wel tamarinde genoemd en ook tamarind, assem, asam, Indische dadel of kakapoesie. De peul kan wel 7 tot 20 centimeter lang worden. In de peul zit een substantie (smeerbaar vruchtvlees) en zaden. Alleen het kleverige vruchtvlees wordt gebruikt om bijvoorbeeld asemwater van te maken. De smaak van het vruchtvlees kan worden beschreven als zurig aromatisch. Voor asemwater doe je wat van de kleverige substantie in een kommetje. Giet er heet water op en laat het een aantal minuten inweken. Kneed de pulp zodat er zoveel mogelijk van in het water op kan lossen. Met een zeefje vang je het asemwater op. Het water heeft een wat dikkere substantie en is geschikt om te koken in diverse gerechten. De peulen kun je kopen in een toko of Aziatische supermarkt. Je kunt echter ook asemwater ingekookt tot pasta (soms onder de naam keukentamarinde) kopen in de toko of Aziatische supermarkt en in een enkel geval in de grotere supermarkt. Het is dan zeer geconcentreerd. Er is een kleine hoeveelheid nodig om asemwater van te maken. Asempasta of tamarindepasta is verkrijgbaar in blokvorm of in pasta (potjes). De blokken kun je buiten de koelkast bewaren. De potjes bewaar je in de koelkast.

Enkele gebruiksvormen van Asemwater

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met AsemwaterInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven