Veilig barbecueën

Ieder zomer gebeuren zo’n 100 ongelukken met de barbecue, waarbij sprake is van ernstige brandwonden. In de maanden juni en augustus is er elke dag wel een slachtoffer en eindigt het barbecuefeest in een drama. Meer dan de helft van de brandwonden ontstaat door het aanraken van de barbecue of de hete kooltjes. Het zijn vooral kinderen die per ongeluk tegen de barbecue aanlopen of omdat de barbecue wordt omgestoten en tegen iemand omvalt. Daarnaast gebeuren er ongelukken door vuur en vlammen en daar is het verkeerd aanmaken van de barbecue de hoofdoorzaak van. (Bron: Brandwondenstichting).


Een goede voorbereiding kan veel ongelukken voorkomen. De voorbereiding begint met het plaatsen van de barbecue. Plaats deze op een goede, stevige, vlakke ondergrond waar hij niet kan omvallen. Houd daarbij rekening met andere brandgevaarlijke situaties, bijvoorbeeld overhangende takken, luifels of andere brandgevaarlijke attributen in de buurt van de barbecue. Barbecue in ieder geval nooit binnen of onder een afdak. Plaats hem zo dat kinderen er niet snel bij kunnen komen. De kinderen zouden een afstand moeten kunnen bewaren van minimaal 2 meter.


Gebruik geen benzine of spiritus voor het aansteken van de barbecue. Dit is een van de grootste veroorzakers van ernstige brandwonden. Zorg ervoor dat de barbecue goed schoon is, voordat je hem opnieuw gebruikt. Gebruik de barbecue volgens de bijgeleverde voorschriften. Een houtskoolbarbecue steek je aan met aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof. Leg een laagje houtskool of briketten onderin de barbecue. Hierop kunnen een aantal aanmaakblokjes gelegd worden. Leg er nog een laagje houtskool of briketten overheen. Het duurt even voordat de juiste temperatuur wordt bereikt. Geeft het een half uur tot veertig minuten de tijd. Gebruik voor een gasbarbecue bij voorkeur gas dat je kunt kopen bij een officieel verkooppunt. Kijk ook even naar de datum van de gasfles. Gebruik hem niet als deze datum is verstreken. Steek de barbecue aan zodra het gas is opengedraaid. Je hoeft niet te wachten op de juiste temperatuur. Je kunt meteen aan de slag. De elektrische barbecue heeft een stroomsnoer. Let er op dat er niemand over kan struikelen. Bij nattigheid kan er kortsluiting ontstaan. Denk daar aan als het gaat regenen en zet deze barbecue ook niet in de buurt van ander water, bijvoorbeeld de vijver.


Tijdens het barbecueën is het nog steeds oppassen. Let op de kinderen (en huisdieren) en laat ze niet in de buurt van de barbecue komen. Ook als de barbecue klaar is, zullen de kooltjes nog urenlang nagloeien. Een brandende barbecue mag natuurlijk nooit verplaatst worden. Gebruik goed gereedschap om het vlees te draaien en houd een blusapparaat of een emmer water in de buurt voor het geval er toch iets misgaat. Mocht er ondanks de goede voorzorgmaatregelen toch onverhoopt iets misgaan, zorg dan ervoor dat de brandwond zo snel mogelijk met lauw water wordt gekoeld.


Lees ook