Tam gevogelte

Van het tam gevogelte is kip het meest gegeten product. Kip wordt overal in de wereld gegeten. Er is geen land of geloof dat het eten van kip verbiedt en ieder land kent wel een eigen traditionele bereiding. In Nederland werd het eten van kip pas in de jaren zestig populair. De kip was daarvoor lang niet voor iedereen betaalbaar. Tegenwoordig is het juist het meest goedkope stukje vlees in de supermarkt. Helaas werden veel kippen op nogal dieronvriendelijke wijze gefokt om de prijs zo laag mogelijk te houden. Gelukkig heeft de consument tegenwoordig meer keuze uit verschillende soorten kip waar de fokkerij wel meer aandacht voor het welzijn van het dier besteedt. Wat overigens ook ten goede komt aan de smaak.


In Nederland wordt kip in verschillende gewichtsklassen ingedeeld: piepkuikens, braadkuikens, poulardes en soepkippen. Piepkuikens wegen niet meer dan 500 gram. Braadkuikens zijn jonge kippen met een gewicht tot 900 gram. Poulardes zijn wat vettere jonge kippen met een gewicht ongeveer 1,2 kilogram. Soepkippen worden eigenlijk niet meer als zodanig verkocht. Het zijn oude legkippen die verkocht worden als bout of borststuk en gebruikt worden voor het trekken van bouillon. Het wordt eigenlijk amper nog gedaan.


Kalkoen

Kalkoen neemt een tweede plaats in waar het gaat om tam gevogelte. De kalkoen is vooral de laatste decennia populair geworden. De Amerikanen namen daarin het voortouw. Was het vroeger de gans die werd bereidt tijdens de kerstdagen, tegenwoordig is dat de kalkoen. Kalkoenvlees is het hele jaar door vers verkrijgbaar. Kalkoen zijn er in veel gewichtsklassen. Je ziet het veel in Amerikaanse kerstfilms waar een immens grote kalkoen geserveerd wordt voor een groot gezelschap. In Nederland moet men niets van die grote exemplaren hebben. Er is hier meer vraag naar een jonge kalkoen met een gewicht van 4 tot 5 kilo. Kalkoenen worden panklaar verkocht. Je kunt ook delen van de kalkoen kopen, bijvoorbeeld borstfilets of bouten. Ook andere producten, zoals kalkoenrollade vinden gretig aftrek.

Tamme gans

Vroeger werden ook in Nederland ganzen gefokt voor het vlees, maar tegenwoordig zie je de ganzenfokkerijen hier niet veel meer. Het vlees van de gans is vrij vet. Een gans heeft van alle vogelsoorten het hoogste vetgehalte. Tegenwoordig letten we erg op voedingswaarden en dat is misschien wel de reden waarom het magere vlees van kalkoen de gans op het kerstmenu heeft verdrongen. Ganzenvlees heeft een specifieke smaak die tot zijn recht komt als het gebraden wordt. Het moet wel vlees van een jonge gans zijn, het vlees van een oudere gans is niet lekker. In bepaalde landen worden ganzen op een speciaal dieet gezet waardoor zich een enorm grote lever ontwikkeld. Het omstreden product wordt door sommigen beschouwd als een delicatesse.

Parelhoen

Het parelhoen behoort tot de fazantachtigen. Je kunt parelhoen kopen of bestellen bij de poelier. Het is hier niet echt een veel gevraagd product, maar in Frankrijk en Italië zijn er grote bedrijven die parelhoen voor de eieren en de slacht houden. Uit deze landen wordt parelhoen naar ons land gehaald en meestal zijn het restaurants die er belangstelling voor hebben. Het donkere vlees van parelhoen heeft een smaak dat aan wild doet denken.

Tamme eend


De tamme eend is ook een product die net als het parelhoen waarvoor in ons land niet zoveel belangstelling is. Ze worden veel in Frankrijk gefokt en de kans is groot dat de tamme eend bij de poelier hier ook vandaan komt. Tamme eenden worden net als ganzen ook gefokt om de lever. Met een speciaal dieet ontwikkelt zich bij de dieren een lever van abnormale grootte.



Lees ook