Paastradities anno nu

Pasen is een feest dat we steeds uitgebreider vieren. In veel gezinnen wordt Pasen gevierd met eieren en lekker eten. In Oost Nederland is er een trend in ontwikkeling op het gebied van paasvuren.


Symbool
Het ei is natuurlijk al eeuwen het symbool voor Pasen. Ook de geverfde eieren werden al eeuwen geleden voor de geboorte van Christus gegeten. Het gebruik van het eten van eieren heeft een christelijke en heidense achtergrond. Wie er nu ‘uitvinder’ van de traditie van het eten van eieren met Pasen eerst was, de boeren of de kerk, het blijft het grootse ritueel dat hoort bij Pasen. Ook nu nog.


Opkomende tradities
Een ander verschijnsel dat je tegenwoordig steeds meer ziet, is het ontsteken van paasvuren. Het gebeurt steeds meer op het platteland, in het oosten van Nederland. Het is geen nieuw gebruik. Het paasvuur kent een historie van voorchristelijke tijd. In de zeventiende eeuw wilde de protestantse kerk een einde aan het heidense paasvuur maken, maar het paasvuur lijkt in ere hersteld te worden. Ondanks strenge milieu eisen kun je in de Achterhoek, Drenthe en Overijssel genieten van de grootse paasvuren die worden afgestoken op Tweede paasdag.


Steeds luxer
We vieren Pasen steeds uitgebreider. De supermarkten stellen zich er al vroeg op in. De schappen worden goed gevuld met makkelijke producten die perfect aansluiten op de paasdagen. Zo worden er veel kant-en-klare gourmetschotels aangeboden, maar ook luxe broodjes voor de paastafel ontbreken niet. De verkoop van de speciaal gesorteerde paasproducten levert ieder jaar ruim zevenhonderd miljoen euro’s omzet op (Bron: Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL). Ieder jaar zit daar een groei in, wat betekent dat we graag ook tijdens de paasdagen flink willen uitpakken. Net als tijdens de kerstdagen staan de schappen ruim voor Pasen gevuld met luxueuze zaken als verse sappen, salades en luxe vlees- en vissoorten. Pasen staat al enige tijd niet alleen meer in het teken van het ontbijt of de brunch. Er is ook een duidelijk groeiende vraag naar lekkere dingetjes voor het paasdiner. De reden daarvan is duidelijk: we willen minder tijd in de keuken staan en meer tijd overhouden voor de gezelligheid met de gasten.

Dagje weg
Als het weer het toelaat, kiezen we nog steeds massaal graag voor de barbecue. Maar als het weer tegen zit, grijpen we naar het gourmetstel, de steengrill of andere apparatuur om het eten gezellig aan tafel te bereiden. Op Tweede paasdag is het eten een stuk minder belangrijk. Velen brengen deze dag graag een bezoek aan een meubelboulevard, de bouwmarkt of het tuincentrum.


Lees ook