Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Nachtschade


Nachtschade is een plantengeslacht van de Nachtschade-familie. Het betreft kruidachtige soorten, vaak rankend of klimmend waarvan de meeste in de tropen voorkomen, maar sommige ook in gematigde temperaturen. Er zijn wel 1500 tot 1700 soorten. Bekende cultuurgewassen van dit geslacht zijn de aardappel, de aubergine, courgette, tomaat, chili, tabak, Spaanse peper en cayennepeper en bijvoorbeeld de paprika.

De aardappel giftig?

We zouden niet zonder kunnen in onze keuken, het genoemde voedsel van de nachtschade-achtigen. Je verwacht dan ook niet dat veel nachtschade-achtigen giftige plantenbestanddelen hebben, zoals de Solanaceace. Het zijn giftige planten met prachtbessen. Een aantal hiervan eten we dagelijks. Neem de aardappel. De plant is niet eetbaar, met uitzondering van de knol, mits in de grond groot gegroeid. Groeit de knol voor een gedeelte boven de grond, dan wordt de knol groen en is hij niet eetbaar. Solanine is de naam van het gif dat zich dan in de groene delen vormt. Daarom is het beter de aardappel te schillen en te pitten. Vreemd genoeg zijn de bessen van andere nachtschade planten wel weer eetbaar, zoals die van de aubergine, de paprika, de Spaanse peper en de tomaat. De Tabakplant bevat nicotine. Bitterzoet groeit langs de wegen, beken en vaarten en heeft kleine paarse bloemen met gele hartjes. Haar groene onrijpe bessen bevatten een flinke dosos gif. De plant wordt in de geneeskunde gebruikt voor eczeem en dauwworm. Een andere beroemde nachtschade is de wolfskers. De bessen zien er heerlijk uit, maar ze zijn erg giftig. Ze lijken op kersen. De bestanddelen van deze plant is atropine, scopolamine en nicotine. Atropine is een bekend zenuwgif wat verwijde oogpupillen veroorzaakt. Veel nachtschade-planten zijn giftig tot zeer giftig.




Graspollenallergie

De nachtschadefamilie kan door middel van kruisallergie een overgevoeligheidsreactie geven. Bij een kruisallergie maakt het afweersysteem antistoffen aan die gericht zijn tegen allergeen (bijvoorbeeld graspollen). Deze antistoffen kunnen bepaalde onderdelen van eiwitten herkennen die in voedingsmiddelen voorkomen. Dat betekent dat sommige mensen met hooikoorts ook klachten kunnen krijgen voor voedingsmiddelen, waaronder de gewassen uit de nachtschadefamilie.



Lees ook

  • Taai taaiTaai taai
    Taai taai of ook wel aan elkaar vast geschreven als taaitaai is een typisch Sinterklaasproduct. De smaak van taai taai lijkt op die van speculaas, maar het is een veel &l
  • Pinda allergiePinda allergie
    Pinda’s behoren net als de bruine en witte bonen, linzen, erwten, sojabonen, alfalfa tot de familie van de peuldragers. Pinda’s komen in veel producten voor,
  • HygiŽne en kokenHygiŽne en koken
    Veiligheid van voedsel heeft niet alleen te maken met de stoffen die verwerkt worden in voedsel. Het gevaar komt namelijk lang niet altijd vanuit het voedsel zelf. Je kun
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Lees de column van Hilde Scherpe kantjes
    Het mag voor sommigen een futiliteit zijn; voor mij draagt het soort bestek en servies waarmee ik eet bij aan de kwaliteit van de maaltijd. Zo smaakt voedsel bijvoorbeeld een stuk minder lekker als er plastic bestek in het spel is, of als het van een wegwerpbord eet dat half is vervormd door de hitte van de maaltijd. Echt bestek en echt servies maken zeker het verschil.

    Lees verder Meer columns
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven