Kooptips vis

Vis is het aller-lekkerst als je hem vers klaar maakt. Daarom bereid je hem het beste op de zelfde dag van aankoop. Vis bevat veel eiwitten en deze bederven snel. Gevolg is de penetrante vislucht en als die eenmaal waarneembaar is, kun je de vis wel weggooien. Gelukkig kunnen we dankzij de moderne technieken toch lekkere verse vis kopen. Dankzij het snelle luchttransport en nieuwe technieken op het gebied van diepvriezen kunnen we zelfs genieten van heerlijke vis uit verre oorden.


Verse vis stinkt niet, maar ruikt hooguit naar de zilte zee. Verse vis ligt bij voorkeur tussen het vergruisde ijs. Er moet zo min mogelijk lucht bij komen. Let op de volgende zaken om zeker te zijn van een verse vis. Bij hele vissen kijk je ze in de ogen. De ogen moeten helder en glanzend zijn. De kieuwen hebben aan de binnenzijde een rode gloed. De staartvin is vochtig en niet uitgedroogd. Kijk bij gefileerde vis waarvan de kop ontbreekt naar het vlees. Verse visfilets en vismoten zijn stevig, veerkrachtig en licht doorschijnend. Koop geen visfilets met gelig of grauwbruin gekleurd vlees. Heb je twijfels? Vraag dan aan de visboer om er even aan te ruiken. Als de vis niet vers is, ruik je het direct aan de onaangename geur.


Je kunt vis ook diepgevroren kopen, bijvoorbeeld in de supermarkt. Het vriesproces doet geen afbreuk aan de vitamines en mineralen. Je vindt de diepgevroren vis in de diepvriesvakken. Je kunt kiezen uit bereide en onbereide vissoorten. De bereide vissoorten (bijvoorbeeld visschotels, gepaneerde vis of ovenschotels met vis) hoef je alleen nog thuis op te warmen. Diepgevroren magere vis kun je tot zes maanden in je vriezer bewaren. De vette vis is tot drie maanden goed. Bereide vis moet je ook niet langer dan drie maanden in je vriezer bewaren. Je kunt de vis in bevroren toestand in de oven of magnetron bereiden. Als je de vis wilt bakken, moet je hem van tevoren wel even ontdooien. Laat de bevroren vis in de koelkast ontdooien.


Ten slotte is er nog de vis in blik. Superhandig voor een snelle maaltijd. Door het snelle productieproces behoudt de vis nog steeds de belangrijke vitamines en mineralen. Vis uit blik is dus niet per definitie een ongezonde keuze. Vis uit blik is zowel in water als in olie verkrijgbaar. Er zijn er ook met sauzen zoals tomatensaus of groene pepersaus.Voor een caloriearme maaltijd kies je bij voorkeur de vis op water, maar voor warme bereidingen zijn de visconserven op basis van olie meer geschikt. Visconserven zijn heel lang houdbaar. Op het blik staat de uiterste houdbaarheidsdatum vermeld.


Lees ook