Koop- en kooktips mosselen

Verse mosselen koop je bij de visboer. In de supermarkt kun je ze vacuümverpakt kopen. Kijk goed of de vacuümverpakking volledig is afgesloten. De mosselen zijn zandvrij gemaakt, en ontdaan van de baard. Je moet ze wel nog grondig spoelen. Mosselen met een kapotte schelp moet je weggooien. Mosselen horen dicht te zijn. Open mosselen hoef je niet direct weg te gooien. Tik met de mossel op het aanrecht. Als de mossel zich sluit, is hij goed. Zo niet, dan heb je waarschijnlijk een dood exemplaar in je handen. Die gooi je maar beter weg. De mosselen van de visboer kun je een uur voor de bereiding in koud, gezouten water leggen. De mosselen zullen zelf zand en vuiligheid uitspugen. Bovendien houd je ze zo in leven. Spoel ze schoon en verwijder de oneffenheden en snij de baard er af. Nu kan het voorkomen dat er tussen de mosselen een mossel zit die onder het zand of in het slik bedolven heeft. Dit noemen we een slikmossel. Zo’n mossel kan de smaak van de hele pan met mosselen flink bederven. Een slikmossel kun je als dode mossel beschouwen. Ze bederven snel en stinken enorm. Een slikmossel zul je niet direct herkennen, maar als je tijdens het spoelen van de mosselen de mosselen over elkaar wrijft, kun je zien welke er goed zijn en welke niet. Een verse mossel zal zich sluiten. Een slikmossel zal open blijven. Slikmosselen hebben daarbij vaak een wat doffe schelp. Mosselen eet je als het kan op de dag van aankoop, maar lukt dat niet, dan kun je ze in een vergiet in de groentelade van de koelkast bewaren. Op de vacuümverpakking kun je de verpakking raadplegen voor de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze in de verpakking in de koelkast bewaren. Reken een kilo tot anderhalve kilo mosselen per persoon. Een kilo mosselen bestaat uit ongeveer 35 tot 49 stuks.


Mosselen kunnen rauw, gekookt, gebakken en gefrituurd gegeten worden. Hoewel rauw eten dus wel tot de mogelijkheden behoort, is het beter de mosselen kort te koken. Het is namelijk nogal een klus om de schelpen stuk voor stuk met een scherp mes te openen. De eenvoudigste manier om mosselen te bereiden is ze te koken. Kook ze in een pan met gesneden groente (ui, prei, wortel, peterselie of selderij en een laurierblaadje) en witte wijn tot de mosselen open gaan. Gemiddeld doen de mosselen er tien minuten over. Op dat moment kun je de mosselen opdienen. Als je mosselen wilt bakken of frituren, zul je eerst de schelpen open moeten maken om het mosselvlees er uit te halen. Mosselen kun je in een normale pan bakken. Gebruik een ruime pan zodat je de mosselen tijdens het bakken goed kunt husselen.



Lees ook