Koken voor grote groepen


Het is erg gezellig om veel mensen uit te nodigen voor het eten. Toch is het niet eenvoudig om voor een grote groep mensen te koken. Een goede voorbereiding is essentieel. Zo moet je ervoor zorgen dat er genoeg bestek en servies is. Is er voor iedereen genoeg ruimte om te zitten? Heb je gecheckt of er mensen zijn met allergieën voor bepaald soort voedsel? Zo voorkom je onaangename verassingen en wordt je diner een groot succes! Hier volgen een aantal tips die kunnen helpen er een geslaagde maaltijd van te maken.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is handig om met meerdere lijstjes te werken. Hoeveel mensen komen eten? Hier moeten de hoeveelheden op aangepast worden. Stel aan de hand van het aantal mensen het menu samen. Maak een boodschappenlijst met de benodigde ingrediënten. Controleer of je genoeg borden, glazen, bestek, en dergelijke hebt. Hou de recepten eenvoudig, makkelijk en snel klaar te maken. Zorg dat je al het meeste voorbereid hebt, zoals het klaarzetten van alles en het snijden van alle groenten, vlees en fruit. Maak een lijst van wat op welk moment moet gebeuren en hang deze op een plek waar je af kunt vinken. Het voorkomt een heleboel stress.

Het buffet

Je kunt voor een grote groep een buffet samenstellen. Zo kun je van tevoren al heel veel gerechten klaarmaken. Je hoeft hierbij ook niet heen en weer te rennen met alles. Je kunt het buffet over een thema laten gaan, bijvoorbeeld Mexicaans, Chinees, Bourgondisch, Libanees, of je neemt bijvoorbeeld kip of vis als uitgangspunt en je presenteert allerhande recepten met deze ingrediënten. Let op voldoende variatie. Zorg voor warme en koude gerechten. De warme gerechten hou je warm op een warmhoudplaat of theelichtjes. Het is raadzaam om minimaal twee grote hoofdschotels te maken, aangevuld met mandjes met brood, salades en groenten en fruit. Presenteer het in mooi opgemaakte schalen. Belangrijk is om te weten hoeveel mensen je verwacht en hieraan de hoeveelheden aan te passen. Koude salades zijn heel goed van tevoren al klaar te maken. Let op de ingrediënten die je gebruikt. Zijn ze geschikt voor het buffet? Als je een salade met sla maakt, hussel het dan op het laatste moment door elkaar, zodat je niet van die slappe natte bladeren krijgt. Een koude couscoussalade of pastasalade zijn ook heel geschikt voor een buffet. Laat je gasten zelf uit een mandje het bestek nemen en stapel de borden ernaast.

Het budget

Als je voor een grote groep kookt, betekent dat ook grote hoeveelheden ingrediënten. Hou hier rekening mee als je de kosten beperkt wilt houden. Kies liever voor kip en bijvoorbeeld niet voor rosbief. Denk hierbij ook aan de voordeligere groenten en fruitsoorten. Zorg voor een mand gevuld met broodsoorten. Maak als voorgerecht een grote pan soep.

Alternatieven

Koken voor een grote groep mensen hoeft niet altijd een gangendiner te zijn. Een picknick in het park is een handig alternatief. Je kunt ook een grote barbecue organiseren, bijvoorbeeld op het strand. (Vraag de gemeente vooraf of het mag.) Maak het jezelf niet te moeilijk, zodat je zelf ook kunt genieten van het gezellig samenzijn.

Lees ook

  • SpeculaasSpeculaas
    De schappen in de winkel staan er in oktober alweer helemaal vol mee: speculaas. Dit snoepgoed is onlosmakelijk verbonden met de dagen rond Sinterklaas. Kruidnoten (of pe
  • Nitriet en nitraat in onze voedingNitriet en nitraat in onze voeding
    Waarom kan men vis beter niet combineren met spinazie en waarom is het ongezond spinazie voor een tweede keer op te warmen? Het heeft te maken met het nitrietgehalte in d
  • Koninginnedag
    We vieren Koninginnedag sinds 1948 op 30 april (verjaardag koningin Juliana). Daarvoor werd ook Koninginnedag gevierd, maar op een andere dag, namelijk 31 augustus (verja