Een heerlijke ouderwetse snert!

De Nederlandse winters staan vaak bekend om de lage temperaturen. Er is niks lekkerder in de winter dan een kop warme en goed gevulde erwtensoep, om op te warmen. Er zijn veel versies van erwtensoep maar de échte Nederlandse versie is sterk gebonden. 


De Gouden Eeuw
Het recept voor de oerhollandse erwtensoep gaat ver terug in de tijd. Het recept komt uit de 16e eeuw. Nederland stond er economisch niet goed voor en de armoede was groot. De winters waren streng en mensen zochten methodes om toch een vullende maaltijd op tafel te zetten. Erwten waren toen overal krijgbaar en goedkoop. Veel arme mensen hadden niet genoeg geld om vlees voor het hele gezin aan te schaffen, dus hakten ze het vlees in steekjes en voegte deze toe aan de soep. 


Ook populair in andere landen
Een lekkere erwtensoep is uiteraard gemaakt van erwten en word traditioneel gevuld met rookworst, aardappelen, peen,prei en uitjes. Erwtensoep wordt in verschillende streken ook anders geserveerd. In verschillende streken hebben mensen liever een voorkeur om hun erwtensoep te eten met roggebrood en katenspek te eten. Erwtensoep wordt ook in andere landen gegeten maar dan minder sterk gebonden dan de Nederlandse versie. In veel Scandinavische landen is het een traditie om eens per week erwtensoep te eten. In Zweden is het traditie om iedere donderdag erwtensoep te eten en het dessert dat na de erwtensoep geserveerd wordt zijn pannenkoeken. 



Lees ook