Een gelukkig stukje vlees

Bij het kopen van vlees kijken de meeste mensen vaak naar de smaak en de prijs van het vlees. Veel mensen interesseert het niet wat de herkomst van het vlees is of dat het vlees een keurmerk heeft. De kennis over het vlees dat gekocht wordt is niet groot. Slechts 39% weet het verschil tussen biologisch en scharrelvlees. Veel mensen weten niet dat er bij de productie van kilo-knaller vlees geen rekening wordt gehouden met het welzijn van de dieren.


Beter gevoel
Één van de redenen voor het kopen van biologisch vlees is omdat het veel mensen een beter gevoel geeft. De mensen vinden dat ze niet deelnemen aan het dierenleed zoals in de bio-industrie. Een koe mag bijvoorbeeld vrij in de wei lopen en varkens die krijgen goed te eten en mogen ook vrij uitlopen. Tegenwoordig zijn er steeds meer biologische keuzes in de supermarkten, slagerijen of boerderijwinkels. Biologisch vlees is inderdaad gezonder dan bio-industrie vlees. Dit komt vooral omdat dieren op een biologische boerderij alleen natuurlijk voedsel krijgen toegediend. Er zitten geen genetische of gemodificeerde stoffen in het dieet van de dieren. In de bio-industrie is dit wel zo. Op een biologische boerderij hebben dieren veel ruimte en daglicht dat in een bio-industrie boerderij. Alle biologische producten hebben een keurmerk. In Nederland is dat het EKO keurmerk.


Kwaliteit of kwantiteit?
Wat mensen vaak tegenhoudt is dat biologisch vlees is vaak duurder dan scharrel en bio-industrievlees. Scharrelvlees zit precies tussen biologisch en bio-industrievlees in. De dieren krijgen stro, ruimte en mogen naar buiten maar ze krijgen geen biologisch voer. Dit verschil is ook wel te merken in de prijs van het vlees. Bio-industrievlees is vaak goedkoper dan biologisch of scharrelvlees en het duurste is biologisch vlees. Wat is belangrijker voor jou? Kwaliteit (biologisch) versus kwantiteit (bio-industrie).



Lees ook