Chocolade

  1. Van cacaoboon naar chocolade
  2. Witte, melk en pure chocolade
  3. Het psychische effect van chocolade
  4. Lees ook

Chocolade wordt gemaakt van de cacaoboon, de pit van de vrucht van de cacaoboom. Chocolade is een lekkernij die populair is in de hele wereld. Chocolade wordt verkocht in de vorm van repen en bonbons, het wordt verwerkt in koek, snoep en drankjes. Chocolademelk kun je ook zelf maken met het losse cacaopoeder. De Latijnse benaming voor de cacaoboom is Theobroma cacao, wat vertaald kan worden in: “voedsel voor de goden”. Het eten van chocolade veroorzaakt zelfs psychische effecten, daarover straks meer. Eerst zal ik u een korte samenvatting geven over het bereiden van chocolade.


Van cacaoboon naar chocolade

De grootste cacaoboom plantages zijn te vinden in West-Afrika en Brazilië. De cacaoboom is ongeveer 3 tot 4 jaar oud wanneer zij haar eerste vruchten krijgt. De boom bloeit het hele jaar door. Op de dikste takken vormen zich peulen. In elke peul zitten tussen de 30 en 40 witte of paarsachtige zaden. Dit zijn de cacaobonen. Bij het oogsten worden de peulen opengesneden en in hopen tussen bananenbladeren gelegd. Hier blijven ze ongeveer 5 dagen liggen. In die dagen stijgt de temperatuur in de berg bonen. De zaden zullen gaan schuimen. Tijdens dit proces gaan de bonen van kleur veranderen totdat ze donkerbruin zijn geworden. Daarbij ontwikkelt zich de cacaosmaak. Na deze 5 dagen worden de zaden in de zon gedroogd. Dit duurt tussen de 1 en 2 weken. Wanneer de bonen gedroogd zijn gaan ze in zakken en kisten naar de fabriek. Daar moeten ze eerst schoongemaakt worden, alvorens ze in grote ovens geroosterd worden. Nu komt de echte chocoladesmaak tot stand. De bonen worden in grote machines tot een pasta gemalen.  Deze pasta wordt flink samengeperst waardoor het vet eruit gaat. Dit is cacaoboter. De cacaopasta, cacaoboter en suiker wordt vervolgens enkele dagen door elkaar geroerd. Daarna wordt het geheel in vormen gegoten en wordt de chocola in grote koelkamers gelegd om af te koelen en als repen naar de winkel te brengen.


Witte, melk en pure chocolade

In witte chocolade zit geen cacaopasta. Voor het maken van pure chocolade wordt er aan de cacaopasta extra cacaoboter en suiker toegevoegd. In de melkchocolade gaat er extra melkpoeder in de massa.


Het psychische effect van chocolade

Cacaobonen werden door de Azteken al toegepast om een stimulerende en herstellende drank ervan te maken. De drank werd eveneens in religieuze ceremonies gebruikt. Het heilige drankje hoorde bij Xochiquetzal, godin van de vruchtbaarheid. Belastingen werden bij de Azteken geheven in cacaobonen. Voor 100 cacaobonen kon je een slaaf kopen. Chocolade bevat een kleine hoeveelheid anandamide, hetgeen (zij het in grote hoeveelheden) het gevoel van welbevinden kan bevorderen.  Verder bevat chocolade een bescheiden hoeveelheid cafeïne, en tryptofaan (een essentieel aminozuur) die een uitwerking kan hebben op de aanmaak van serotonine. Een verhoogde serotonine spiegel vermindert spanningen. Tevens zorgt het eten van chocolade voor de aanmaak van endorfine.  Deze dragen bij tot een “lekker gevoel”. De drang naar het eten van chocolade vlak voor de menstruatie kan verklaard worden door de hormoonspiegel van dat moment,  die ervoor zorgt dat trek in vette etenswaren toeneemt door een verhoogd progesterongehalte. Sommige mensen kunnen heel gevoelig reageren op de stoffen die in chocolade zitten.


Lees ook