Griekse recepten

Ontbijt in Griekenland

Het ontbijt in Griekenland is erg simpel en licht. De meeste Grieken ontbijten met een broodje en een kop koffie. Op het broodje worden vooral vleeswaren gedaan, maar bijvoorbeeld een ei of tomaat komt ook regelmatig voor.  

Lunch

De lunch wordt in Griekenland gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Er wordt dan heel uitgebreid gegeten en families komen hier speciaal voor bij elkaar. De lunch bestaat meestal uit meerdere gangen en als afsluiter wordt er koffie gedronken. Er zijn vlees- en visgerechten, maar ook voor de vegetariërs zijn er genoeg mogelijkheden. Ook zijn er allerlei salades die gegeten kunnen worden.  

Typisch Griekse gerechten

De Griekse keuken is over de hele wereld bekend. De Grieken hebben een hele eigen smaak kunnen ontwikkelen. Er wordt veel gebruik gemaakt van specerijen en vis, maar er is vooral veel diversiteit in de Griekse keuken. Er zijn veel typische gerechten. Denk bijvoorbeeld aan Gyros. Dit is gegrild vlees dat aan een grote spies zit. Er worden reepjes afgesneden en deze reepjes worden voornamelijk op een pitabroodje gegeten. Ook heel bekend is Moussaka. Dit is een gerecht dat uit laagjes bestaat en vaak lamsvlees en aubergine bevat. Ook zit er vaak een witte saus bij. Kataifi is een soort draadjesdeeg en er wordt vaak zoet gebak van gemaakt, dat wordt gevuld met noten of honing. Taramas is een gerecht van kabeljauw, dat in deeg of verkruimelde aardappelen wordt gerold. Vaak wordt er ook nog citroensap toegevoegd.

Vis

Omdat Griekenland uit erg veel eilanden bestaat, wordt er ontzettend veel vis gegeten. Dit kan bijvoorbeeld kabeljauw, tonijn of zalm zijn. Ook zwaardvis, garnalen en octopus kom je regelmatig op de kaart tegen. Er wordt in het algemeen veel meer vis dan vlees gegeten in Griekenland.

Populaire streek-en landsgerechten

heeft vele populaire bekende gerechten welke kenmerkend zijn voor de griekse keuken. Hieronder vind u enkele gerechten die wij beschouwen als typisch griekse recepten. Klik op een receptnaam om een zoekopdracht te starten.
bifteki
gyros
moussaka
souvlaki
suzuki
dolmadakia
dolma's
tzatziki
Griekse boarensalade

Typisch Griekse ingrediënten

In de keuken maakt men vaak gebruik van de volgende ingrediënten.
  • Amandelen
    Amandelen kunt u makkelijk van het bruine vliesje ontdoen door ze te overgieten met kokend water. Laat ze hierin even staan tot het velletje loslaat. Spoel ze na met koud wate ...
  • Anijslikeur
    Anijslikeur kan in een klein borrelglaasje gedronken worden als aperitief. In Griekenland worden bij de ouzo kleine hapjes geserveerd. De meeste anijsdranken kunnen zowel puur ...
  • Feta
    Feta is een belangrijk ingrediŽnt in de Griekse keuken: een Griekse salade kan niet zonder toevoeging van feta. Ook in de Turkse keuken zal men vele recepten met fetakaas ontd ...
  • Honing
    Honing is een natuurlijk zoetmiddel en kan de traditionele suiker vervangen. Honing bevat minder calorieën dan de gewone suiker Honing geeft het gerecht een extra fijne s ...
  • Kabeljauw
    Kabeljauw kan op vele manieren worden bereid. Het is een vis die op een snelle makkelijke manier kan worden klaargemaakt. Kabeljauw kan worden gebakken, gestoomd, gepocheerd, ...
  • Olijfolie
    Olijfolie geeft een Zuidelijk karakter aan marinades, vinaigrettes en salades. U kunt olijfolie warm en koud gebruiken. Olijfolie wordt veel in Italiaanse bereidingen gebruikt ...
  • Olijven
    Olijven zijn een heerlijke versnapering bij de borrel (anti-pasti). U kunt ze gewoon zo eten, maar ook als ingrediŽnt gebruiken voor een tapenade. U kunt olijven als garnering ...

De 10 laatste Griekse recepten

In de rijen hieronder worden de 10 laatste toevoegingen uit Griekenland op onze site opgesomd.Kun je er echt geen genoeg van krijgen? Bekijk dan al onze recepten uit griekenland!