Oma's appeltaart

Oma's appeltaart

print
Delen


Open nu een tip >Elke dag een kerstdinertip!
PLUS ziet graag dat ieder gezinslid een handje meehelpt met Kerst en introduceert daarom het Iedereen-doet-mee-kerstdiner. Doe inspiratie op, vind leuke recepten en ontdek hoe iedereen een handje kan meehelpen!

Ingrediënten



Bereidingswijze

Begin met het maken van de vulling. dit gaat als volgt: Wel de krenten en de rozijnen. (abrikozen) Doe de vruchten in een steelpan zet ze op met koud water en kook ze even op. Laat ze staan tot gebruik. Doe het vocht, kaneel en de kristalsuiker in een pan met een dikke bodem en roer dit met de garde tot een geheel. Voeg de abrikozenjam toe. Laat de krenten/rozijnen uitlekken. Schil de appelen en voeg ze er in gedeelte aan toe. Laat de appelen glazig koken maar niet te gaar. Voeg de helft van de citroenrasp toe. Alles kort even meekoken. Doe nu deze massa over in een vergiet en laat het goed uitlekken. Maak intussen het deeg voor de taart. Doe de bloem, boter, basterdsuiker, de rest van de citroenrasp, een deel van het ei, en het snufje zout in een kom. Kneed dit tot een vaste bal. Als het te plakkerig is, is er teveel ei gebruikt. Strooi er dan nog wat bloem bij. Het deeg moet fluwelig aanvoelen. Lekker is als je wat kaneel of koekkruiden door het deeg verwerkt. Laat het deeg half uurtje rusten in de koelkast. Ga verder met de vulling. Spatel voorzichtig de custard door de vulling. Doe het vocht in een steelpan en kook het vocht in terwijl de appeltaart in de oven staat. Van het vocht moet je maar 1/3 over houden. Dan lijkt het op appelstroop. Verder met het deeg: Pak het deeg uit de koelkast, houdt 1/3 apart voor de garnering. Bekleed een springvorm van 20 of 22 cm doorsnee met het deeg. Strooi hier weinig paneermeel over. Dit is om de rest van het vocht wat nog uit de vulling komt op te nemen en geef zo gelijk een lekkere smaak aan de koek. Stort er in gedeelte de vulling in en verdeeld het mooi. Event. amandelspijs tussen de vulling leggen of halve abrikozen De rest van het deeg uitrollen en er mooie repen van snijden. Leg de repen diagonaalsgewijs over de vruchten. Vet de springvorm in en bak de taart in het midden van de voorverwarmde oven op 175 graden celcius. Haal de taart na ca. 1 uur uit de oven. Bestrooi de taart met de fijngehakte noten en besmeer hem nu met het appelstroopje. (dit is wel een beetje lastig karweitje) Heb je geen noten in huis smeer de taart dan in met het appelstroopje en eventueel kan er dan amandelschaafsel op maar is niet perse nodig. Met deze appeltaart zult u uzelf en uw gasten versteld doen staan. Eet smakelijk! Tip: Voor het uitrollen van het deeg leg eerst huishoudfolie op het aanrecht en strooi er wat bloem over. Je kunt de lap deeg met huishoudfolie en al oppakken en het dan in de vorm leggen. Als het deeg in de vorm ligt, het huishoudfolie voorzichtig verwijderen. De koek is op deze manier ook mooi dun.

Allergieinformatie

Op de volgende pagina vindt u de allergie informatie voor dit oma's appeltaart recept. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend, u dient zelf alsnog goed op te letten dat de te verwerken producten vrij zijn voor de voor u geldende allergenen. Onze allergieinformatie is verbeterd en verrijkt, klik hier voor de geavanceerde allergieinformatie.

Reacties (3)

Gemiddelde score 9.3 / 10 in 3 reacties
  • Een echt lekkere appeltaart! Het is een mooi recept maar oma in nog niet zo oud begrijp ik. De Elstar appel is officieel erkend en op de markt gekomen in het najaar van 1976. Ik denk dat oma als ze wat ouder is goudreintten heeft gebruikt. MVG jacko
    gaf dit recept 4/5 sterren
  • In het recept staat 1 uur en 175 graden.
    Tinus gaf dit recept 5/5 sterren
  • Hoi ik heb je recept stap voor stap gevolgd en het ruikt en ziet er al heerlijk uit voordat het de oven in gaat, maar nu is de vraag, hoelang en op hoeveel graden in de oven?
    Narinthe gaf dit recept 5/5 sterren

Laat uw reactie achter