Bramen

Hier vertellen wij je alles over Bramen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Bramen.

Gebruik van Bramen

Bramen

Wanneer u de bramen in koud water (voorzichtig!) wast vlak voor het gebruik, behouden zij hun smaak en aroma. Na het wassen kunt u dan de steeltjes verwijderen. Bramen kunnen puur of met wat suiker gegeten worden. U kunt bramen ook pureren, sap van maken, milkshakes, of als vulling voor desserts of taarten gebruiken. Van bramen kan gelei, jam, likeur, saus en wijn worden gemaakt. Pureren kan gemakkelijk gedaan worden met een staafmixer. Omdat de vruchten zacht zijn, hoeven ze niet eerst te worden gekookt. De pitjes kunt u eventueel er uit zeven. De leuke vruchtjes doen het ook goed als garnering voor gebak of ijs.

  • Rubus fructicosusLatijnse naam
  • 2 dagenHoudbaarheid
  • ZachtfruitCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over bramen

Bramen zijn vruchten die in de natuur aan stekelige struiken groeien. Voor de teelt worden alleen nog stekelloze rassen gebruikt. Bramen zijn net als de aardbeien en de frambozen schijnvruchten en behoren tot de rozenfamilie. De bes van de braam bestaat uit kleine vruchtjes rond een kern. Bramen hebben een donkerblauw tot paarszwarte kleur. Er zijn verschillende braamsoorten. Het onderscheid wordt gemaakt tussen de rassen van de cultuurbraam. De namen van een aantal rassen zijn: Loch Ness, Navaho, Thornfree, Chester Thornless, en er zijn er nog veel meer. Verse bramen zijn verkrijgbaar in de maanden april tot december. De aangeboden bramen in de winkel komen vooral uit Nederland en soms ook uit Duitsland en Frankrijk. Meestal worden ze verkocht in kleine plastic of kartonnen bakjes. Bramen zijn zeer kwetsbaar en gevoelig voor schimmel. De bramen die in het wild groeien zijn ook eetbaar. Let bij aankoop van bramen op de vruchten, ze moeten gaaf zijn, zonder kneuzingen. U kunt bramen maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. U kunt de vruchten het best verspreid op een bord leggen om kneuzingen van de vruchten te voorkomen. Was ze pas voordat u ze gaat gebruiken en doe dat voorzichtig (niet onder stromend water). U kunt bramen (vaak in een samenstelling met andere rode vruchten) meestal ook in de diepvries bij de supermarkt vinden. Rijpe bramen smaken fruitig, sappig en zoet. De eerste bramen smaken eerst wat zuur maar daarna zijn ze zoet en sappig. Hoe groter de vrucht van de braam is, hoe lekkerder.

Bramen zijn gezond. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen. Gedroogde bramenblaadjes kunnen als thee gedronken worden. Deze thee verhelpt diarree. De vruchten kunnen ook gegeten worden bij diarree. De stof tannine die de vruchten bevatten, hebben namelijk eveneens een stoppende werking. Vruchten van de bramen worden ook gebruikt om hun kleurstof, bijvoorbeeld voor het verven van wol of als basis voor (bruine) verf.

Enkele gebruiksvormen van Bramen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Bramen