Knakworst

Hier vertellen wij je alles over Knakworst. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Knakworst.

Gebruik van Knakworst

Knakworsten zijn vaak per 10 of 20 stuks verpakt in een conservenblik en verkrijgbaar in de supermarkt. De worstjes zijn ook in een magere variant verkrijgbaar. Die bevatten minder vet, maar krijgen vaak een slechter oordeel op het gebied van smaak. Knakworsten lijken op Frankfurters (hot dogs), maar dan kleiner. De worsten bestaan voornamelijk uit varkensvlees of rundvlees. Ook kan er seperatorvlees aan worden toegevoegd. Dit is ‘restvlees’ dat van botten wordt afgehaald in een soort centrifuge, de separator. Daarnaast zit er in de worstjes onder meer water, zetmeel, zout, smaakstoffen en specerijen. Het velletje van de knakworst uit blik bestaat zoals bij de traditionele worsten niet uit darm, maar meestal uit rundercollageen.

Knakworsten kun je zowel koud als warm eten. De knakworsten zijn namelijk al helemaal gaar en klaar voor consumptie. Het opwarmen kan gemakkelijk in een pannetje op het fornuis. Zowel de worstjes als het ‘sap’ in het blik worden daarbij in het pannetje gegoten. Zorg dat de worstjes zo veel mogelijk in het water (met zout) liggen, anders wordt niet alles even warm. Het water mag niet koken, want dan bestaat de kans dat de worstjes openbarsten. Na het opwarmen is het aan te raden ze even te laten liggen of te deppen met een keukendoek, want anders blijven ze vochtig en wordt het broodje nat.

Behalve het ‘gewone’ knakworstje op brood kun je veel variëren met de snack. Zo kun je er saus als mosterd of zoetzure (chili)saus op doen of een worstje op een afbak(stok)broodje met uien in de oven leggen en er kaas op laten smelten. De cocktailworstjes kunnen  ook worden ‘ingepakt’ in kleine stukjes bladerdeeg of in stukjes door een winterse stamppot worden vermengd.

  • worstSoorten
  • WorstenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over knakworsten

Knakworsten zijn kleine worstjes die als snack of op een broodje worden gegeten. Ze zijn donkeroranje van kleur en danken hun naam aan de ‘knak’ die je hoort als ze door midden worden gebroken. De meeste knakworsten uit blik zijn echter te slap om dit geluid te kunnen maken. De kleine variant van de knakworst, het cocktailworstje, wordt vaak als borrelhapje gegeten met wat mosterd. Ook wordt het gegeten met bijvoorbeeld bacon eromheen, in een bladerdeegpakketje of door de stamppot of soep.

Enkele gebruiksvormen van Knakworst

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Knakworst