Lamsbout

Hier vertellen wij je alles over Lamsbout. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Lamsbout.

Gebruik van Lamsbout

Lamsbout past in vele gerechten, vooral de voorjaarsgerechten. Laat het bot tijdens de bereiding aan het vlees zitten om een sappiger resultaat te krijgen. Voor vier tot zes personen neem je een lamsbout met een gewicht van ongeveer een kilo. Lamsbout is een vrij magere vleessoort. In de oven heeft hij ongeveer een uur nodig om gaar te worden. Bedruip hem regelmatig met het braadvet om het vlees zo sappig mogelijk te houden en een mooi bruin korstje te verkrijgen. De schijf van een lamsbout kun je 15 tot 20 minuten grillen, barbecueën, roosteren en bakken. Lamsbout wordt veel gebruikt in de Marokkaanse keuken (tajine met couscous), het Midden-Oosten (pilav) en Engeland (lamsbout met muntsaus). Lamsbout combineert goed met kruiden als tijm, rozemarijn, salie en munt, knoflook en lentegroenten (sperzieboontjes, peultjes, lamsoren, asperges et cetera).

  • koelkast: tot 2 dagen, vriezer: 3 maandenHoudbaarheid
  • lamsbout met been, lamsbout (schijf)Soorten
  • VleessoortenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Lamsbout

Lamsbout is vlees uit de achterdelen van een lam. Het is het deel waaruit het fijnste vlees van het lam wordt gesneden. Lamsbout wordt verkocht in een groot stuk met bot of in schijven. Er zit altijd een stukje been in een lamsbout, dus ook in een schijf. In Nederland eten we niet veel lamsvlees. Deze vleessoort is hier niet zo populair. Lamsvlees heeft een eigen smaak. Hoe ouder het lam, hoe sterker de smaak en geur. In Nederland wordt de sterke smaak van het schaap over het algemeen niet zo op prijs gesteld. Als een lam ouder is dan 12 maanden, wordt het schapenvlees genoemd. Het lams- en schapenvlees wordt voor de helft geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland en Australië en voor een kwart uit België. Het overige lamsvlees komt uit Nederland. Het bekendste ras is de Texelaar (Texels lam). Lamsbout is dus het hele jaar door verkrijgbaar, maar vers lamsvlees is seizoensgebonden. Het Nederlandse lamsvlees is verkrijgbaar vanaf maart, maar in de periode vanaf april tot en met november is de kwaliteit van het lamsvlees op zijn best. Vers lamsvlees smaakt mals en is heerlijk zacht. Nederlands lamsvlees is scharrelvlees. De lammetjes worden buiten gehouden op weiden en heiden. Let bij aankoop op de structuur en kleur van het vlees. Vers lamsvlees heeft een lichtroze kleur. Het vlees is stevig met een fijn vezelige structuur en een zijden glans, met stevig vet met een roomachtige kleur. Lamsbout is licht verteerbaar en levert waardevolle voedingstoffen. Het bevat veel eiwit, vitamines uit het B-complex, vitamine D en ijzer. Normaal kan lamsvlees tot wel vier dagen in de koelkast bewaard worden, maar grotere stukken lamsbout kun je beter niet langer dan twee dagen bewaren. In de vriezer geldt het tegenovergestelde. Hoe groter het stuk vlees, hoe langer je het kunt bewaren. Lamsvlees blijft drie maanden goed. Bewaar het in een luchtdichte verpakking om uitdroging te voorkomen.

Enkele gebruiksvormen van Lamsbout

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Lamsbout