Zilveruitjes

Hier vertellen wij je alles over Zilveruitjes. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Zilveruitjes.

Gebruik van Zilveruitjes

Zilveruitjes kunnen op tafel gezet worden als bijgerecht/tafelzuur, bijvoorbeeld bij de rijsttafel. Ze worden vooral voor garnering van blokjes kaas, huzarensalades, zalmsalades en vleesschotels gebruikt. De zilveruitjes smaken ook goed in de soep of in stoofschotels. Zilveruitjes smaken ook heerlijk bij gestoofd konijn, kalfsvlees of een gehaktbal met jus. De zoetzure smaak van de zilveruitjes maakt het een prima smaakmaker in bijvoorbeeld een bietensalade. Een vleesjus krijgt net even wat extras als u er wat zilveruitjes in meekookt. Schenk er een scheut rode port bij en u hebt in een oogwenk een delicatesse saus voor over de biefstuk bereid. Zilveruitjes misstaan ook niet tussen tapas gerechtjes.

  • > een jaarHoudbaarheid
  • Andere benamingen zijn meloesuien, zilvervliesuien, MarloeskensSoorten
  • TafelzurenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Zilveruitjes

Zilveruitjes zijn kleine uitjes die in azijn zijn ingelegd. De uitjes smaken zuur of zoetzuur. De grootte van een zilveruitje is maximaal 1,5 centimeter. De uitjes worden zilveruitjes genoemd, omdat ze door de toevoeging van azijn een glimmend witte schil hebben gekregen. Andere benamingen voor het uitje zijn: zilvervliesuitjes, meloesuien en ook Marloeskens. Het uitje is van oorsprong een gewone, kleine ui. Het speciale uienras voor het maken van zilveruitjes heeft gemakshalve de naam ?zilverui?gekregen. Je kunt ze vers krijgen, maar het is niet makkelijk om hier aan te komen. In plaats van het speciaal geteelde ras kunt u ook gewoon kleine sjalotjes gebruiken.

De uitjes worden in maart, april en mei geplant en kunnen al in juli en augustus geoogst worden. U kunt als u in het bezit bent van een tuin ook zelf zilveruitjes kweken. De zilverui kan onderverdeeld worden in drie rassoorten die kleine ronde bolletjes produceren, die perfect als zilverui kunnen worden gebruikt in de keuken. Het zijn de ?Perlina?, ?Vera Prima? en de ?Pompei?. Zo hebt u uw eigen voorraad verse zilveruien.

Zilveruitjes zijn in glazen potjes verkrijgbaar in de supermarkt. Het is een goedkoop product. Zilveruitjes zijn zeer lang houdbaar. Wanneer de pot eenmaal is geopend, moet deze in de koelkast bewaard worden. U kunt ook zelf makkelijk zilveruitjes maken door kleine uitjes in te maken in natuurazijn en inmaakkruiden (zoals kruidnagel, peperkorrels).

De kleine smaakmakers zijn ook nog gezond! Zilveruitjes bevatten namelijk zwavelhoudende etherische olie, vitaminen en mineralen. De uitjes hebben een bloeddruk?en cholesterolverlagende werking. Ze wekken de eetlust op. Bij een bronchitis of verkoudheid werken de zilveruitjes slijmoplossend.

Enkele gebruiksvormen van Zilveruitjes

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Zilveruitjes