Perziken

Hier vertellen wij je alles over Perziken. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Perziken.

Gebruik van Perziken

Perziken

Perziken hebben een lekkere, sappige zoete smaak. Ze kunnen puur natuur gegeten worden. De schil kan gewoon meegegeten worden. Perziken kunnen verwerkt worden in gebak en taart. Ze smaken heerlijk in desserts van kwark, yoghurt, mousse, en ijs. U kunt perziken toevoegen aan een frisse salade. Ook in warme gerechten met wit vlees (kip/kalkoen) smaakt de perzik prima. Ook combineert perzik goed met kalfsvlees. Hebt u voor een gerecht veel ontvelde perziken nodig, breng dan een steelpan met water aan de kook en zet een bak koud water klaar. Snijd met een scherp mesje aan de onderkant van de perziken een kruisje in de velletjes. Dompel de perziken per stuk een paar tellen in het kokende water. Het ingesneden velletje zal opkrullen. Leg de perziken in de bak met het koude water. U kunt de velletjes nu gemakkelijk afpellen.

  • Prunus persica en P.p. var. nectarinaLatijnse naam
  • perzik (zachtige pluizige schil), nectarine (gladde schil)Soorten
  • SteenvruchtenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Perziken

De perzik is een vrucht van de perzikboom. De vrucht heeft een harde houten pit en behoort aldus tot de steenvruchten. De perzik komt voornamelijk uit Iran en de landen rond de Middellandse Zee. De naam “perzik”komt van “Perzisch”. Ze zijn via Perzië naar Europa gekomen. Oorspronkelijk komt de perzik echter uit China. De perzik staat in China symbool voor onsterfelijkheid, of toch minstens voor een lang leven. De kasteelt van perziken is in Nederland bijna verdwenen omdat de Nederlandse kasperziken gewoonweg niet konden concurreren met de perziken die in Zuid-Europa gewoon buiten groeien.

De perzik heeft een zachte, pluizig aanvoelende schil. De nectarine heeft een gladde schil. Eigenlijk is er geen verschil tussen de nectarine en de perzik, behalve de schil. Er zijn verschillende rassen en het onderscheid wordt gemaakt naar de kleur van het vruchtvlees. Deze kan wit, geel of rood zijn.

Perziken zijn (dankzij de import) bijna het hele jaar verkrijgbaar. Koop mooie, gave exemplaren. Meestal zijn de perziken nog hard bij aankoop. Dat komt omdat rijpe perziken erg kwetsbaar zijn en dan moeilijk vervoerd kunnen worden. Perziken zijn rijp als ze lekker geuren, zacht zijn en de pit makkelijk los laat. U kunt perziken ongeveer tot een week bewaren in de koelkast. De harde exemplaren kunt u laten narijpen op kamertemperatuur. U kunt perziken ook op sap in blik of glas verkrijgen. Deze zijn langere tijd houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Perziken

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Perziken