MijnReceptenboek.nl maakt gebruik van cookies.
Wij gebruiken cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante advertenties te zien krijgt. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op MijnReceptenboek.nl.

Accepteren

Oestersaus

Gebruik van Oestersaus

OestersausOestersaus wordt veel gebruikt in de Chinese, Filippijnse, Thaise en Cambodjaanse en vooral de Kantonese keuken. Oestersaus wordt voornamelijk gebruikt om mee te koken. De saus leent zich uitstekend bij bereidingen van milde gerechten, bijvoorbeeld bij kipgerechten of tofu. Ook rundvleesgerechten of gerechten met zeevruchten kunnen verrijkt worden met oestersaus. Rijst en noedelgerechten kunnen prima op smaak gebracht worden met oestersaus. De saus versterkt het aroma van vlees, vis en groenten. Het geeft een subiel zout aroma aan gestoomde groenten. U dient de oestersaus aan het einde van de bereidingstijd toe te voegen. U hebt maar één of twee eetlepels nodig om uw gerecht op smaak te brengen. Oestersaus kan ook op tafel worden gezet bij geroosterd varkensvlees, gebakken eieren, koude kip en rundvlees.


Algemene informatie over Oestersaus

Oestersaus wordt gemaakt van gefermenteerde soja. Het is een dikke, bruine saus. De sojasaus wordt op smaak gebracht met oestersap, zout en karamel. Toevoeging van bloem zorgt ervoor dat de saus een dikkere structuur krijgt. Het heeft een vol aroma en een licht pikant, zoetige smaak. De saus werd uitgevonden in 1888 door de heer Lee Kam Sheung, in Nam Shui-dorp in de provincie Guandong, China. Er wordt veel gebruik van gemaakt in Oosterse gerechten. Oestersaus is dikker dan soja- of vissaus. Oestersaus heeft geen uitgesproken vissmaak.

Er zijn veel oestersaus varianten. Er is zelfs een vegetarische variant, waarbij de saus is gemaakt van champignons of oesterzwammen. Er is veel verschil in kwaliteit. De duurdere oestersaus is kwalitatief beter en heeft een rijker aroma. Veel (goedkopere) oestersauzen bevatten slechts verdund sojawater, verdikt met zetmeel, gekleurd met een karamelkleur (E 150), verrijkt met oesterextracten en conserveermiddelen. Oestersaus is verkrijgbaar bij de toko en in sommige supermarkten. In de supermarkt worden oestersauzen aangeboden van de merken Go-Tan en Conimex. Oestersaus wordt verkocht in flesjes in verschillende formaten. Vegetarische oestersaus is verkrijgbaar bij de natuurwinkel. De saus is in de koelkast zo goed als onbeperkt houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Oestersaus

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met Oestersaus



Timers

    Nu op ons forum

    Meedoen

    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven

    Culinaire Nieuwsbrief

    De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten & culinaire nieuwtjes! Schrijf je ook nu in!

    E-mail
    Voornaam
    Achternaam

    /