Kouseband

Hier vertellen wij je alles over Kouseband. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kouseband.

Gebruik van Kouseband

Kouseband

Voordat u de kouseband gebruikt moet u ze wassen. De uiteinden van de peulen en eventuele draden worden verwijderd. De peulen kunnen nu naar wens in stukjes worden gesneden. Kouseband kunt u koken, smoren, meestoven en roerbakken. U kunt kouseband op dezelfde manieren bereiden als sperziebonen. Deze groente smaakt echter het lekkerst met de pittige ingrediënten uit de Surinaamse keuken, zoals pittig rundvlees, varkensvlees, garnalen, rijst en zure ingemaakte groenten. De groente combineert perfect met ui, knoflook en pepertjes. De groente laat zich ook prima combineren met tomaat.

  • Vigna unguiculata 'Sesquipedalis'Latijnse naam
  • 3 dagenHoudbaarheid
  • PeulvruchtenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Kouseband

Kouseband is de naam voor een Surinaamse groente die veel weg heeft van de Nederlandse sperzieboon, die toch anders smaakt en veel langere peulen heeft. De peul van de kouseband kan onder warme omstandigheden namelijk wel een meter lang worden. Kouseband komt van oorsprong uit West-Afrika, maar komt ook veel voor in tropisch Amerika en Zuid-Oost-Azië. In Nederland wordt de kouseband ook geteeld in kassen. Hier wordt de kouseband maximaal dertig tot veertig centimeter lang. De peulen groeien aan een grote klimplant. Kouseband is een groente die onmisbaar is in de Surinaamse keuken. Ze worden echter ook in andere exotische keukens gebruikt. De Indonesische naam voor kouseband is ?katjang pandjang?. In het Engels heet de kouseband ?aspergus bean?, wat letterlijk vertaald ?aspergeboon? betekent. De Engelsen noemen de peul ook Yard long beans, vertaald: meters-lange bonen, wat toepasselijker is.

De smaak van de kouseband lijkt op die van de sperzieboon, maar is pittiger en heel wat aromatischer. Kouseband is het hele jaar door verkrijgbaar. Van juni tot november komt de kouseband uit de kassen van Nederland. Daarnaast en de andere maanden wordt kouseband geïmporteerd uit Suriname, Zuid-Oost-Azië en Californië. Kouseband bevat veel mineralen en vitaminen. Kouseband is licht tot donkergroen van kleur. De lengte kan variëren van tien centimeter tot een meter. De peulen moeten stevig aanvoelen. Slappe peulen zullen na bereiding stug zijn. Wanneer u van plan bent de kouseband te koken, bakken of stoven, rekent u 250 gram per persoon. U kunt de groente ook verwerken in een salade. In dat geval heeft u aan 100 tot 125 gram per persoon voldoende. Kouseband kunt u 1 tot 2 dagen op een koele plaats bewaren. De ideale bewaartemperatuur voor kouseband is 12 graden Celsius. Bewaart u de kouseband maar liever niet in de koelkast. De peulen zullen daar snel gaan verkleuren. Omdat koudeband veel vocht bevat, is ze niet geschikt om in te vriezen. U kunt kouseband echter wel prima inmaken.

Enkele gebruiksvormen van Kouseband

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kouseband