Arachideolie

Hier vertellen wij je alles over Arachideolie. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Arachideolie.

Gebruik van Arachideolie

Arachideolie wordt veel gebruikt in de Chinese keuken. De zachte notensmaak van arachideolie is geschikt om te roerbakken, bakken, frituren en wokgerechten. De olie verdraagt hoge temperaturen en is daarom goed geschikt voor hete bereidingen. Omdat de olie veel meervoudige vetzuren bevat, bederft ze ook niet snel bij het bakken en braden. Je kunt de olie ook koud gebruiken, bijvoorbeeld voor sauzen (mayonaise) en vinaigrettes, hoewel de smaak van pinda’s niet geschikt is voor alle soorten dressings. Je kunt arachideolie gebruiken in de plaats van maïsolie of zonnebloemolie.

Algemene informatie over Arachideolie

Arachideolie is een plantaardige olie, welke bereid wordt uit pinda’s. Pinda’s groeien aan een plant of struikje, genaamd Arachis hypogae. De plant wordt dertig tot zestig centimeter hoog. De Arachis hypogae bestaat al heel lang en werd voor het eerst beschreven door een Spanjaard, genaamd Oviedo, in 1547. De plant werd in 1600 meegenomen uit Brazilië naar Indonesië en Afrika. Pas eeuwen later, niet eerder dan in de 19e eeuw, werd de plant gewaardeerd in Europa. De vrucht van de plant is de pinda (ook aardnoot genoemd). De olie wordt geperst uit de pinda’s. De pinda is een peulvrucht en geen noot. Pinda’s bestaan voor de helft uit olie. De olie is vloeibaar en heeft een lichtgele kleur.

In de voedingindustrie wordt arachideolie veel gebruikt als basis voor het maken van margarine of voor het inblikken van vis. De arachideolie wordt hierbij vooral gebruikt als “drager”van bepaalde aroma’s of vetoplosbare vitamines. Pindakaas was oorspronkelijk een restproduct van de fabricage van arachideolie. De samenstelling van de pindakaas was oorspronkelijk veel droger, want de oliën waren immers uit de pinda’s gehaald. De tegenwoordige pindakaas wordt gemaakt van gemalen pinda’s.

Arachideolie is verkrijgbaar in de supermarkt. De olie wordt ook wel pindaolie of aardnotenolie genoemd. Het is een relatief goedkope olie. De olie moet bewaard worden op een droge, donkere plaats. (Niet in de koelkast).

Arachideolie bevat ongeveer 50% oleïnezuur, 8% palmitinezuur, 20% linoleïnezuur, 5% stearinezuur, lignocerinezuur en het bevat als enige olie arachidinezuur. De goede vetten in arachideolie werken cholesterolverlagend. De olie wordt ook veel gebruikt als massageolie. De olie werkt helend bij huidaandoeningen, maar er zijn veel mensen die er echter ook allergisch op reageren.

Enkele gebruiksvormen van Arachideolie

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Arachideolie