Anijs

Hier vertellen wij je alles over Anijs. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Anijs.

Gebruik van Anijs

Anijs

Anijszaad is erg geschikt voor het aromatiseren van gebak. De gedroogde vruchtjes doen het ook prima in de rode kool of wortelen. Anijs kan kaneel of nootmuskaat vervangen. Verse anijsblaadjes zijn erg lekker in salades, soepen en vis. De blaadjes smaken sterker dan de zaadjes. Er zijn veel bekende alcoholische dranken waarin anijs is verwerkt, zoals in de Griekse ouzo en de Turkse raki en in de Libanese drank arak. De bekende Nederlandse geboortemuisjes hebben anijszaadjes als basisgrondstof.

  • Pimpinella anisumLatijnse naam
  • KruidenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Anijs

Anijs is een eenjarige plant. Ze wordt 40 tot 50 centimeter hoog. Ze groeit voornamelijk in Zuidwest-Azië, Noord-Afrika, en Zuid-Europa. De grootste producenten voor Europa zijn Spanje en Turkije. De anijsplant heeft de Latijnse naam Pimpinella anisum. Ze is een bloemdragende plant en behoort tot de familie van de schermbloemigen. Anijs wordt gebruikt voor het aromatiseren van gerechten, maar heeft ook bewezen medicinale krachten. Men paste de geneeskrachtige werking van anijs al eeuwen geleden toe. De Romeinen kauwden 's ochtends op anijs voor een frisse adem, waarna ze de mond schoonspoelden met wijn. Ook smeerden ze anijsextract op het gezicht om er jonger uit te zien. Anijs kent ook nu nog vele medicinale toepassingen zoals bij buikkrampen, bronchitis, kriebelhoest, het bestrijden van schurft en luizen. Anijs heeft een stimulerende werking bij borstvoeding. Er is echter gebleken dat het anijszaad ook schadelijke stoffen voor de gezondheid zou bevatten. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan.

Anijs is een keukenkruid. Men kan het op verschillende manieren gebruiken. Men kan de verse jonge blaadjes van de plant gebruiken. U kunt deze blaadjes rauw gebruiken maar ook meekoken of meestoven. Het blad heeft een smaak wat vergelijkbaar is met Roomse kervel, maar met een lichtere anijssmaak. Anijszaad bestaat uit complete gedroogde vruchtjes van de anijsplant. Anijszaad heeft een licht zoete en sterk aromatische smaak.

In iedere supermarkt kunt u terecht voor anijsblokjes. Dit zijn suikerblokjes met anijssmaak. Ze zijn heerlijk in warme melk. Anijszaad en anijspoeder vindt u in de grotere supermarkten en kruidenwinkels. U kunt anijspoeder beter niet in te grote hoeveelheden kopen. Het is beperkt houdbaar. Gemalen anijs gaat zeer snel in smaak achteruit. Anijszaadjes bewaart u het beste op een droge donkere plaats bij kamertemperatuur.

Enkele gebruiksvormen van Anijs

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Anijs