Gruyère

Hier vertellen wij je alles over Gruyère. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Gruyère.

Gebruik van Gruyère

Gruyère

Gruyère kan als broodbeleg gegeten worden. In Zwitserland eten ze hem puur van de kaasplank. Hij combineert goed met crackers en vijgen of druiven. Gruyère is een prima smeltende kaas. U kunt de kaas daarom goed gebruiken voor het gratineren van bijvoorbeeld stokbroodjes in de uiensoep. Het smeltgemak maakt hem ook populair in tosti?s en in de kaasfondue. U verkrijgt een echte Zwitserse kaasfondue door hem te smelten met Vacherin en Emmentaler. De kaas smaakt goed bij pasta en in salades.

  • zie verpakkingHoudbaarheid
  • jonge Gruyère, Gruyere Premier Cru, mild (5 maanden gerijpt) en reserve (10 maanden gerijpt)Soorten
  • KaasCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Gruyère

Gruyère is een Zwitserse kaassoort. De kaas is genoemd naar de Zwitserse stad Gruyères. Gruyère wordt geproduceerd met rauwe melk van het platteland rond de stad Gruyères. Deze ongepasteuriseerde melk wordt tot 34°C verwarmd en vervolgens gestremd. De gestremde melk wordt vermalen tot korrels. Deze worden weer gekookt op 43°C. De temperatuur wordt vervolgens kort verhoogd tot 54°C. Hierna wordt de kaas in een vorm gegoten en geperst. De buitenkant wordt gezouten en daarna twee maanden gerijpt op kamertemperatuur. Vervolgens wordt de kaas voor langere tijd gerijpt in een vochtige kelder. In 2001 kreeg Gruyère de appellation d'origine contrôlee status. Dit houdt in dat de productie en rijping van de kaas is opgenomen in de Zwitserse wetgeving. Alle fabrikanten van Zwitserse Gruyère moeten zich strikt aan deze regels houden. Gruyère is een zoete kaas met een pikante nasmaak. Het is een grote kaas met een ietwat vettige korst. Om een ronde Gruyère kaas van 80 kilo te maken heeft men 800 liter melk nodig. Jonge Gruyère is romig en heeft een nootachtige smaak. Van binnen is hij stevig, maar iets zachter dan de Emmentaler en hij voelt gladder aan in de mond. Hij is zachtgeel met hier en daar een gaatje. Hoe langer de kaas gerijpt is, hoe droger hij wordt. Wanneer de kaas meer dan tien maanden gerijpt is, krijgt het de naam ?Reserve?. Een speciale versie van de Gruyère is de Gruyère Premier Cru. Deze heeft 14 maanden in een vochtige kelder gerijpt. Deze Gruyère heeft al drie keer de titel van ?de beste kaas in de wereld? verworven in de World Cheese Awards in Londen in 1992, 2002 en 2005.

U koopt gruyère bij de kaasboer en in goed gesorteerde supermarkten. Gruyère is goed te bewaren. Leg hem in een met pekelwater bevochtigde doek op een koele plek, of bewaar hem tussen twee lagen aluminiumfolie in de koelkast.

Enkele gebruiksvormen van Gruyère

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Gruyère