Kalkoen

Hier vertellen wij je alles over Kalkoen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kalkoen.

Gebruik van Kalkoen

Kalkoen

Je kunt de kalkoen in zijn geheel braden of in de oven bereiden. Omdat het borstgedeelte snel uitdroogt, kun je het borstvlees larderen. Larderen betekent plakjes spek op of rond het vlees leggen om het vlees mals en sappig te houden. Je kunt de kalkoen met allerhande ingrediënten vullen. Traditioneel is een vulling van droge broodkruimels, appel, bouillon en een deel van de organen, bijvoorbeeld de lever. Maar er zijn veel bijzonder smakelijke gerechten met verrukkelijke alternatieven. Kalkoendijen en kalkoenpoten kunnen op vele manieren bereid worden: bakken, braden, in de oven, stoven, op de barbecue, als eenpansgerecht, enzovoorts. Kalkoenfilet en kalkoenfricandeau kunnen kant-en-klaar gekocht worden als beleg op de boterham. Je kunt van kalkoenvlees echter ook zelf culinaire bereidingen voor op het brood maken. Kalkoen is wat dat betreft net zo veelzijdig als kip.

  • Meleagris gallopavoLatijnse naam
  • vers: 2 dagenHoudbaarheid
  • Kalkoen (heel), kalkoenfilet, kalkoenhaasje, kalkoenbiefstuk, kalkoenschnitzel, kalkoenfricandeau, kalkoentournedos, kalkoendijen, kalkoenpoten.Soorten
  • GevogelteCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Kalkoen

Een kalkoen is een vogel. Kalkoen wordt net als kip gegeten als gevogelte. Vroeger was de kalkoen een specialiteit en werd ze veel gegeten als feestgerecht tijdens de kerstdagen. Het gevogelte komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Tegenwoordig vindt je in de supermarkt een ruim aanbod kalkoenvlees. Kalkoenen worden in hun geheel verkocht, voor bereiding in de oven. Maar ook delen van de kalkoen worden verkocht. Het kalkoenborstvlees is populair, omdat het erg mager is. Kalkoenborstvlees wordt verdeeld en verkocht in kleine delen. Je kunt er kalkoenhaasjes van krijgen, kalkoenfilet (ook al boterhambeleg), kalkoenbiefstukjes en kalkoenschnitzels, kalkoenfricandeau, kalkoentournedos.

Een kalkoenhaasje weegt ongeveer 150 tot 200 gram. Kalkoenfilet wordt doorgaans per 100 gram verkocht. Kalfsbiefstukjes worden per stuk verkocht. Een kalkoenschnitzel is een platgeslagen kalkoenborstvleeslapje. Je kunt de schnitzel gewoon zo of gepaneerd verkrijgen. Daarnaast zijn er dus de hele vogels die panklaar verkocht worden. Hierbij kun je kiezen tussen een leeggehaalde kalkoen of een kalkoen met ingewanden. Net als kippenvlees, worden ook kalkoendijen verkocht of kalkoenpoten. Kalkoenvlees is te koop bij de poelier of de goed gesorteerde supermarkt. Bereid kalkoenvlees bij voorkeur op de dag van aankoop. In de koelkast is het verse vlees tot twee dagen houdbaar. Bij voorverpakt kalkoenvlees kun je voor de houdbaarheidsdatum op de verpakking kijken. Je kunt kalkoen ook goed invriezen op de dag van aankoop. Ga met kalkoenvlees goed en schoon om. Was je handen goed voordat je het vlees gaat bereiden. Zorg voor een snijplank die je speciaal voor vlees gebruikt. Gebruik schoon keukenmateriaal. Gebruik niet hetzelfde mes voor rauw en bereid vlees. Zo geef je bacteriën geen kans om het kalkoenvlees te besmetten.

Kalkoenborstvlees is een magere en malse vleessoort. Kalkoenvlees is licht verteerbaar en rijk aan eiwitten, ijzer, zink en vitamine B. Het vet zit in het vel. Wil je het zo mager mogelijk hebben, dan kun je het vel dus beter verwijderen.

Enkele gebruiksvormen van Kalkoen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kalkoen