Passievruchten

Hier vertellen wij je alles over Passievruchten. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Passievruchten.

Gebruik van Passievruchten

Passievruchten

U kunt de passievrucht halveren en uitlepelen. De schil is niet eetbaar. In de passievrucht zitten geleiachtige pareltjes, met daarin een zacht eetbaar pitje. De pareltjes staan erg decoratief in desserts of gebak. U kunt het vruchtvlees eventueel besprenkelen met citroensap. Passievrucht smaakt goed in combinatie met slagroom of zure room. Passievrucht kan goed verwerkt worden in exotische fruitsalades, vruchtensappen en longdrinks. U kunt van passievrucht ook vruchtensaus maken, of sap of jam. Maracuya likeur is gemaakt van passievruchten.

  • Passiflora edulis spp.Latijnse naam
  • de paarse en gele passievruchtSoorten
  • Exotisch fruitCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Passievruchten

De passievrucht is een fruit en behoort tot de exotische fruitsoorten. Het fruit groeit aan een klimplant. Oorspronkelijk komt de passievrucht uit Zuid-Amerika. Passievruchten worden voornamelijk geïmporteerd uit Kenia, Brazilië, Venezuela, Zimbabwe en de Ivoorkust.

De bekendste soort onder de passievruchten is de paarse. Deze wordt het meest verkocht. De paarse kleur varieert van donkerpaars naar paarsbruin. Ook de vorm en grootte willen nog wel verschillen. Het hangt af van het ras. De vorm is rond tot eivormig. Ze kunnen 4 tot 6 centimeter lang zijn en 4 tot 5 centimeter breed. De zaden zijn 3 tot 4 millimeter groot en zwart van kleur. De vruchten kunnen gehalveerd en uitgelepeld worden. De smaak is aromatisch en friszuur.

Naast de paarse soort zijn er ook gele variëteiten. Een bekende gele soort is de Curuba. De vrucht heeft een langwerpige ovale vorm en is 10 tot 15 centimeter lang. Door de vorm wordt ze ook wel de Banana Passionfruit genoemd. Vertaald betekent dat: de bananen passievrucht. De inhoud van de Curuba is geleiachtig oranjegeel. De Curuba wordt geïmporteerd uit Colombia. Een minder bekende soort is de Giant Granadilla. Het is een reuzenpassievrucht die veel lijkt op een meloen. De vruchten zijn tussen 12 en 15 centimeter breed en 20 tot 30 centimeter lang. Ze heeft een groenwitte tot bleek of diepgele schil met een paarse gloed. Het vruchtvlees is wit tot roze en is eetbaar. De kern bestaat uit een geleiachtige inhoud die wit, geel of lichtpaars van kleur is en er zitten grote platte ovale paarsbruine pitten in.

Passievruchten kunt u soms in de supermarkt verkrijgen, maar vooral in groente en fruitspeciaalzaken of in de toko. U kunt de passievruchten enkele dagen op een koele plaats bewaren. In overrijpe passievruchten hebben de pareltjes hun stevigheid verloren. Als ze heel erg overrijp zijn dan zit er glibberig sap in met pitjes. Passievruchten zitten boordevol vitamines B en C.

Enkele gebruiksvormen van Passievruchten

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Passievruchten