Witbrood

Hier vertellen wij je alles over Witbrood. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Witbrood.

Gebruik van Witbrood

Brood wordt meestal bij het ontbijt of bij de lunch gegeten. Het is ook erg leuk (en eenvoudig) om zelf brood te bakken. Tegenwoordig zijn er ook handige broodbakmachines in de handel die al het werk voor je doen. Je hoeft er alleen je ingrediënten in te doen en de machine doet de rest. Brood kan op talloze manieren belegd worden. Door de vierkante vorm van het casinobrood krijg je mooie vierkante boterhammen. De vierkante vorm daarvan maakt dit brood bijzonder geschikt voor het maken van sandwiches en tosti?s. Met brood kun je culinair veel kanten op. Oud brood kan gebruikt worden voor het maken van wentelteefjes, of je maakt er een Oudhollandse broodtaart (broodpudding) van.

  • paar dagenHoudbaarheid
  • knipwit, rondwit, casinobrood, tijgerbrood, vloerbrood maanzaad, vloerbrood sesamzaad, wildgebakken vloerbrood, stokbroodSoorten
  • BroodCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Witbrood

Witbrood is een product van brooddeeg. Het wordt gebakken van tarwebloem, het middelste van de tarwekorrel. Kiemen en zemelen zijn in witbrood volledig uitgezeefd. Van de witte broden kun je onderscheid maken tussen waterwitbrood en melkwitbrood. Brood wordt gebakken uit brooddeeg dat, globaal, bestaat uit meel, water en gist. Bij het melkwitbrood wordt melk aan het deeg toegevoegd.

In Nederland wordt het ?knipwit? brood veel verkocht. Het wordt gebakken in een broodblik. Bakkers noemen het blik ook wel ?broodbus?. Het deeg wordt aan de bovenkant ingeknipt. Tijdens het bakken ontstaat hierdoor een mooie hartvorm. Sommige bakkers doen het knippen met de hand en gebruiken hiervoor een speciale knipschaar. Grote productiebedrijven doen het over het algemeen machinaal. Rondwit wordt ook in de broodbus gebakken. Rondwit is waarschijnlijk het bekendste Nederlandse witbrood. Casinobrood wordt in een broodblik gebakken waar een deksel op zit. Het brood krijgt op deze maner zijn vierkante vorm. Tijgerbrood heeft een krokant korstje met een tijgermotief. Dit laagje wordt verkregen door het brooddeeg aan de bovenkant te bestrijken met een papje van water, rijstebloem, paneermeel, olie, gist, suiker en zout. Tijdens het bakken gaat dit laagje scheuren en wordt het krokant. Het vloerbrood met maanzaad wordt op de vloer van de oven gebakken en voorzien van een laagje maanzaad bovenop het brooddeeg. Bij het vloerbrood sesamzaad is het maanzaad vervangen door sesamzaadjes. Deze geven het witbrood een nootachtige smaak. Naast deze twee vloerbroden is er nog een stoere versie verkrijgbaar: het wildgebakken vloerbrood. Het is een rond brood met een opengebarsten korst. Wildgebakken brood ontstaat wanneer de bakker het deeg expres omgekeerd op de ovenvloer of in het broodblik legt. Stokbrood behoort ook tot het witbrood.

Brood kun je kopen bij de bakker of in de supermarkt. Je moet er meestal vroeg bij zijn, meestal is het brood in de loop van de ochtend al uitverkocht. Brood is een dag of drie houdbaar, mits goed verpakt. Brood is het lekkerst op de dag van aankoop. Je kunt brood invriezen op de dag van aankomst. Het brood kan twee weken in de vriezer worden bewaard. Hoe langer het brood in de vriezer wordt bewaard, hoe meer het zal uitdrogen.

Enkele gebruiksvormen van Witbrood

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Witbrood