MijnReceptenboek.nl maakt gebruik van cookies.
Wij gebruiken cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante advertenties te zien krijgt. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op MijnReceptenboek.nl.

Accepteren

Spinazie

Gebruik van Spinazie

SpinazieSpoel de spinazie goed schoon in koud water. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet of leg ze op een schone theedoek. De harde nerf moet u verwijderen. Dat doet u door het blad in de lengte te vouwen en aan het steeltje te trekken in de richting van de punt van het blad. Rauw smaakt spinazie goed in salades of als frisse toevoeging tussen een broodje. Wanneer u de spinazie wilt kookt hoeft u slechts een klein beetje water toe te voegen. Denkt u er om dat spinazie behoorlijk slinkt tijdens het koken. Per persoon heeft u 200 tot 300 gram spinazie nodig. De groente past goed bij vlees en kip. Het Voedingcentrum adviseert bij vis geen nitraatrijke groenten te gebruiken. Nitraten kunnen samen met de eiwitten uit vis zogenoemde nitrosaminen vormen. Spinazie is rauw lekker in een stamppot.


Algemene informatie over Spinazie

Spinazie wordt in heel Europa geteeld. Er is kleinbladige, grofbladige en wilde spinazie. De groente kun je vers het hele jaar door verkrijgen. Je vindt spinazie ook in het vriesvak, of in blik of pot. De bladeren van de spinazie worden geoogst als ze jong en mals zijn. Najaarspinazie wordt geteeld in kassen en heeft kleine blaadjes. Deze is erg geschikt rauw te eten in salades. De blaadjes moeten er fris groen en stevig uitzien. Koop geen verse spinazie waarvan de balderen geel of gekneusd zijn. Spinazie bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Bereid verse spinazie daarom het liefst op de dag van aankoop. Ze verliest snel haar frisheid. U kunt de spinazie bewaren in een geperforeerde plastic zak in de koelkast. Wanneer u de spinazie kort (2 tot 3 minuten) blancheert, kunt u ze invriezen. Laat de spinazie direct na het blancheren, afkoelen op ijs. Vries de spinazie in porties in.

Het is een nitraatrijke groente. Wanneer u spinazie voor een tweede keer opwarmt wordt het aanwezige nitraat omgezet in nitriet. De omzetting van nitraat tot nitriet in levensmiddelen is een langzaam proces. Dit proces wordt versneld door levensmiddelen te verwarmen. Hoe meer of hoe langer er verwarmt wordt, des te meer nitriet er gevormd wordt Dit is schadelijk voor de gezondheid (kankerbevorderend). Spinazie bevat oxaalzuur. Dat haalt een beetje calcium van de tanden. Gebruikt u tegelijkertijd ei en/of melk (of room) dan maakt u daarmee het oxaalzuur onschadelijk.

Enkele gebruiksvormen van Spinazie

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met Spinazie



Timers

    Nu op ons forum

    Meedoen

    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven

    Culinaire Nieuwsbrief

    De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten & culinaire nieuwtjes! Schrijf je ook nu in!

    E-mail
    Voornaam
    Achternaam

    /