Whisky

Hier vertellen wij je alles over Whisky. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Whisky.

Gebruik van Whisky

Hoe men de whisky drinkt, hangt van de persoon af. Sommigen drinken hem het liefst puur. Men kan de whisky ook aanlengen met water. Het water zou het aroma helpen bevrijden. Gebruik bij voorkeur bronwater, omdat kraanwater teveel chloride bevat. Whisky kan ook worden gedronken met ijs, hoewel sommigen beweren dat de kou van het ijs het aroma en de smaak van de whisky onderdrukt. Hetzelfde zou het geval met bruisend water zijn. Maar het is maar wat je lekker vindt. Je kunt whisky ook mixen met Ginger Ale, soda of cola. Whisky leent zich uitstekend als smaakverfijner in sauzen voor vlees en gevogelte. Men kan er desserts en fruit mee verrijken. De echte whisky cocktailsaus wordt met mayonaise, ketchup en een scheut echte whisky gemaakt.

  • Malt whisky, graan whisky, blended whisky, single malt whisky, Bourbon whiskeySoorten
  • Alcoholische drankenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Whisky

De schrijfwijze van whisky is afhankelijk van de plaats waar de sterke drank geproduceerd is. In Canada of Schotland schrijft men “whisky”. In de Verenigde Staten en Ierland schrijft men “whiskey”.

Whisky is een sterke drank. Ze wordt gemaakt van gemout graan, waarbij de malt whisky wordt gedistilleerd van gemoute gerst in een potketel en graan whisky ook van andere graansoorten in een kolomketel. Het distilleren gebeurt twee of drie keer. Dat hangt af van het gebied waar de whisky wordt geproduceerd. Het alcoholpercentage bevat op dat moment tussen 65 en 70%. Whisky wordt minimaal drie jaar in vaten gelagerd, en dan pas mag de drank de naam whisky dragen.

Het proces voor het maken van whisky gebeurt in verschillende stappen. Het begint met mouten: het bevochtigen van de graansoort(en) die daarmee zullen ontkiemen. Daarna worden de moutkorrels boven een open vuur gedroogd: het eesten. Dit eesten bewerkstelligt de rooksmaak van de whisky. Vervolgens worden de gedroogde moutkorrels gemalen en er wordt water aan toegevoegd. Het zetmeel van de korrels zal zich langzaam gaan omzetten in suikers. Door het gisten van de suikers ontstaat de alcohol in het mengsel. Hierna wordt het mengel gedistilleerd in een koperen potketel of in een roestvrijstalen kolomketel en boven het kookpunt gebracht. De verdampte alcohol wordt opgevangen en steeds weer aan het mengsel toegevoegd, waardoor het alcoholpercentage stijgt. Het distilleerproces wordt steeds herhaald en tenslotte wordt de whisky in eikenhouten vaten opgeslagen zodat het kan rijpen. De minimale rijpingstijd is drie jaar (en een dag). De meeste whiskysoorten worden echter veel langer bewaard. Een goede whisky kan wel dertig jaar gerijpt hebben, voordat ze gebotteld wordt.

Een belangrijk verschil tussen Ierse en Schotse whisky is, dat de Ierse whiskey (met een enkele uitzondering) geen rokerige smaak heeft. De Ierse whiskey wordt drie keer gedistilleerd en (met een enkele uitzondering) niet geëest. De grondstoffen van de Ierse whiskey zijn haver, tarwe en rogge.

Een blended whisky is een mix van verschillende whisky’s. Meestal betreft het een mix tussen een malt en een graan whisky. De singel malt whisky is een whisky die afkomstig is uit één distilleerderij. Deze hebben een wat “ruige”smaak.

Bourbon whiskey is Amerikaanse whiskey. Het wordt gemaakt van minimaal 51% maïs. De naam Bourbon mag uitsluitend voor Amerikaanse whiskeys gebruikt worden die minimaal twee jaar zijn gerijpt in geblakerde eikenhouten vaten.

De verschillende soorten whisky zijn verkrijgbaar bij de slijterij. Een fles whisky is ongeopend meerdere jaren houdbaar. Een geopende fles is lang houdbaar, maar zal naar verloop van tijd in kwaliteit achteruit gaan.

Enkele gebruiksvormen van Whisky

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Whisky