Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Tot ik oranje zie

Lees de column van HildeHet klinkt misschien wat gek, maar ik kijk al het hele jaar uit naar de herft. Sinds ik vorig jaar namelijk een recept voor overheerlijke geroosterde pompoensoep met nootmuskaat ontdekte, wil ik méér. Pompoentaart, pompoenscones, pompoensalade, pompoenpasta....ik wil pompoen tot ik oranje zie.

Pompoen is een gezonde groente die ontzettend rijk is aan vitamine A en andere antioxidanten, maar heeft één nadeel: ze zijn - zeker in Nederland - maar korte tijd verkrijgbaar. Zo rond Halloween, eind oktober, zie je ze overal liggen, maar al snel daarna moet je goed zoeken tussen de kerstkransjes en de pepernoten.

Mijn ouders hadden vroeger kalebassen in de tuin, van die sierpompoentjes met gemarmerde schil en bultjes. 'Niet eten' was de boodschap. Maar als ik nu andersgevormde pompoenen dan de ronde oranje zie liggen - squash, zoals ze het in Amerika noemen - flitst de vraag of ze wel eetbaar zijn altijd even door mijn hoofd.

Toch heb ik laatst een andersoortige pompoen op de kop getikt. Het was de peervormige flespompoen, ook wel butternut pompoen genoemd. Blijkt dus dat de pompoenen die niet traditioneel rond en oranje zijn, véél meer smaak bevatten dan die Halloweenpompoenen! En het bewijs kwam toen ik de flespompoen, geroosterd en gevuld met quinoa, lente-ui, paprika, olijven, kruiden en citroensap uit de oven haalde. Een heerlijke en gezonde maaltijd die er ook nog eens chic uitzag.

De gedachte dat dit alweer een van de laatste pompoengerechten van het jaar zou kunnen zijn, maakte me achteraf wel een beetje depressief. Maar ook die bui verdween als sneeuw voor de zon: als je ze in een geventileerde, donkere ruimte bewaart (10-15 graden), dan kunnen ze wel tot 6 maanden goed blijven! En dan is het alweer bijna herfst...

Bekijk ook

Slootvis zonder grondsmaak
Laat mij raden. Als er bij u vis op het menu staat, is dat meestal iets van zalm, kabeljauw, makreel of tilapia. Allemaal zeevis. Ongeveer de enige zoetwatervis die wel eens op het bord ligt is paling. En dat terwijl er nog steeds beroepsvissers op de binnenwateren werken, hetzij een stuk minder dan vroeger.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven