Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Pizza broekspijp

Lees de column van HildeEindelijk begrijp ik waarom calzones, van die dubbelgeklapte pizza's met de meest onweerstaanbare vullingen met gesmolten kaas, groenten en soms vlees, vaak als 'special' met een lagere prijs worden aangeduid. Doordat ze worden dubbelgeklapt wordt er minder vulling gebruikt dan voor een normale pizza, en meer deeg. Du-huh!

Maar ik moet toegeven dat ik een calzone misschien wel lekkerder vind dan een normale pizza. Als je tenminste goed deeg krijgt voorgeschoteld. Want dat is - zeker bij de calzone - het halve werk. En bovendien blijft het door dat deegjasje allemaal wat langer warm.

Zeker in het geval van zo'n platte pizza heb ik namlijk vaak het gevoel dat het al koud is als ik aan mijn tweede punt begin, en zo'n langzame eter ben ik toch echt niet. Gesmolten kaas is nu eenmaal het lekkerste als het nog lekker plakkerig is, toch? En hetzelfde geldt voor spinazie, tomaat en vrijwel alle andere ingrediënten op een pizza.

Mijn kennis van de Italiaanse taal reikt weinig verder dan 'ciao' en 'mama mia', maar good old Google vertelt me dat het woord calzone eigenlijk 'broekspijp' betekent, en in die betekenis ook wordt gebruikt voor de gevouwen pizza. Grappig, waar wij heel chic een 'kaltzoné' (verhollandst maar op een manier dat we denken dat de Italianen het zeggen) bestellen, vragen Italianen dus gewoon om een broekspijp Hawaii, vier jaargetijden of kip.

Het woord calzone klinkt dus een stuk minder ordinair dan 'pizza', maar is het misschien des te meer omdat het uit zuinigheid geboren is. Hoe dan ook: het is meer dan een dichtgeplakte gewone pizza voor mij, en vanwege mijn Hollandse zuinigheid (en de euro's die ik 'bespaar'), geniet ik er misschien juist wel éxtra van. Ciao!

Bekijk ook

Chocoladekaasswirl
'Voilà, de keuken heeft een extra grote portie voor jullie gemaakt,' zegt de serveerster triomfantelijk terwijl ze een pannetje met zo'n halve liter gesmolten chocolade voor onze neus zet, samen met een grote schaal vol fruit, cake en spekjes. Ik wissel een blik met de andere kant van de tafel: dat krijg je ervan als je de kaasfonduepan helemaal uitlikt.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven