Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Laat je niet inmaken

Lees de column van HildeHet ambachtelijk inmaken van fruit, groenten en andere gewassen is een hele kunst. Het moet er mooi uitzien, lekker smaken en hygiënisch gebeuren. Wat veel mensen niet weten is dat het ook een riskant klusje is: zonder het te weten, kun je iets dodelijks fabriceren.

Ook ik had er tot voor kort nooit van gehoord, maar sommige combinaties blijken dodelijk doordat het een ideale broedplaats is voor botulismebacteriën. Die gedijen uitstekend in een zuurstof- en zuurarme omgeving: dan kunnen ze zich vermenigvuldigen en giftige stoffen aanmaken. Die wil je niet in je eten, want een klein beetje kan al leiden tot de dood.

Knoflook in olie is de beruchtste combi. De bacteriën zitten in de grond en dus ook in de knoflook, die onder de lichtzure gewassen valt. Stop je die in de olie, dan gaan die bacteriën heerlijk uitdijen. Als je op een gegeven moment belletjes uit de knoflook ziet opstijgen dan weet je zeker dat het niet goed gaat, maar negen van de tien keer is de giftige wildgroei niet eens te zien of te proeven. Er zijn wel manieren om het toch vrij veilig te kunnen eten, zoals het toevoegen van zuur, verhitting en het maximaal vier dagen in de koelkast te bewaren, maar toch waag ik mij er liever niet aan.

Ook pepers zijn risicovol als het om inmaken met olie gaat. Beginnen die eenmaal de schimmelen, dan is ook het hek van de dam. Beter is - zoals met meerdere groenten - om het in azijn te leggen. Dan is de zuurgraad zeker goed en gebeuren er geen rare dingen.

Andere producten, zoals jam, kunnen we maken zonder risico op dat gekke gif, want fruit is van zichzelf al zuur genoeg. Die bacterie houdt daar niet van en blijft, als het al aanwezig is, in dat geval in een soort slaapstand. Wat natuurlijk niet wegneemt dat je je potjes wel goed moet steriliseren en de jam goed heet moet laten worden. Er liggen immers ook nog andere bacteriën en schimmels op de loer. Geen paniek, maar wel schoon werken.

Gooi dus niet alle weckflessen weg: over het algemeen is er niets aan de hand met het inmaken van voedsel. Je moet alleen goed weten wat je doet en of de producten geschikt zijn of niet. Laatst maakte ik bijvoorbeeld tomatensaus. Met 7 kilo tomaten wist ik van tevoren al dat ik niet alles in één keer op zou eten, dus ik moest het wel bewaren. Vanwege de lagere zuurgraad wordt bij tomaten ook aangeraden iets van azijn of citroensap toe te voegen, maar toch heb ik het niet gedaan. Waarom niet? Ik niet genoeg gesteriliseerde flessen... dus uiteindelijk maar een halve week pasta en tomatensoep gegeten. Eén bak mocht de vriezer in: die haal ik over een paar weken eruit voor een heerlijke verse én veilige tomatensaus.

Bekijk ook

Niet spieken
Schaal- en schelpdieren zijn rare wezens, maar o zo smakelijk. Opgesloten in hun harde pantser zijn ze schuw en niet makkelijk uit hun schulp te krijgen, maar eenmaal op een dinerbord spreiden ze alles ten toon. Soms iets te veel, naar mijn idee.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven