Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Geef er wat sjeu aan

Lees de column van HildeHet maakt in wezen niet zo veel uit wat we met kerst op tafel zetten. Zolang het maar smaakt en het er een beetje gezellig uitziet. Zelfs het meest simpele aardappelen, groente, vlees-gerecht is al kerstig met de juiste aankleding. Het geheim: kies een bijpassende saus en serveer het vooral niet in een pannetje.

Een mooie serveerschaal of -kom kan al een wereld van verschil maken in de dinerbeleving van jou en je gasten. Zelfs die simpele kaassaus die je wel vaker over de broccoli giet, kan opeens een stuk verfijnder smaken vanuit een mooie schenkkan. Het 'plaatje' is immers ook belangrijk als het om een kerstdiner gaat. Zelfs als je kids alleen maar mayo willen: het oogt een stuk beter in een schaaltje dan wanneer je de hele pot op tafel zet. Al bestaat het risico dan dat ze denken dat het een andere mysterieuze saussoort is.

Maar zo niet nóg belangrijker is de keuze voor de juiste saus. Je simpele kaassaus past namelijk een stuk beter bij broccoli dan een ingewikkelde jachtsaus, maar heb je een stuk edelhert in de braadslede liggen, dan zou ik toch voor de tweede kiezen om het effect 'vlag op een modderschuit' te voorkomen (waarbij het edelhert dus de spreekwoordelijke vlag is). Als je niet zeker bent van de juiste combinatie, is 'google' of 'mijnreceptenboek' hier het toverwoord: binnen een mum van tijd heb je de juiste saus gevonden en blijkt de bereiding lang niet zo ingewikkeld als gedacht!

Enkele voorbeelden: bij kalkoen past een cranberrysinaasappelsaus, een broodsaus of een ... en zalm combineert fijn met een witte wijnsaus, dillesaus of citroensaus. Heb je een rood stuk vlees op je bord liggen, dan past daar altijd wel een peper- of champignonsaus bij, maar wie iets meer uit de kast wil halen kan ook een geroosterde knoflook-rodewijnsaus serveren.

Groenten zijn ook op oneindig veel manieren te verfijnen met sauzen. Van kerriesaus tot boter-, mosterd- en sinaasappelsaus. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een combinatie die verrassend goed werkt. Maar pas op voor te veel sauzen en voor overheersende sauzen: sauzen zijn namelijk bedoeld om de smaak van je culinaire hoogstandje nóg beter uit te laten komen, niet om het te maskeren. Het zou immers zonde zijn als niemand echt proeft hoe dat edelhert smaakt, omdat ze het verdrinken in die overheerlijke saus....



Bekijk ook

Eierlei
Al nagedacht over het kerstontbijt? Traditioneel horen daar natuurlijk luxe broodjes, een gekookt eitje en een stol bij, maar wat gedacht van een 'gewoon' ontbijt met een luxe eitje? Met 'eggs Benedict', een gepocheerd ei met Hollandaisesaus, zit je in ieder geval vol tot aan het diner.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven