Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Ambachtelijk (on)gezond

Lees de column van HildeRestaurants en eettentjes die de termen 'ambachtelijk', 'duurzaam' of 'verantwoord' gebruiken, hebben al snel een streepje voor. Ze gebruiken vaak ingrediënten uit de regio en dieren met een gelukkig leven, maken bijna alles zelf en fabriceren daar een heerlijk verantwoord maaltje van. Eet zo veel je wil: het is gezond! Of...?

Begrijp me niet verkeerd; ik ben heel blij met zulke tentjes. Zeker als dat betekent dat het pand niet wordt ingenomen door een of andere keten die zijn maaltijden laat voorfabriceren aan de andere kant van de wereld (bij wijze van spreken dan). We denken er niet zo over na, maar dat iets niet ter plekke in de keuken wordt gemaakt, klinkt toch wat onlogisch en zeker niet bijdragend aan een gezondere wereld met gezondere mensen.

Maar vergeet ook niet je hersenen aan te laten staan als je 'Puur van Pien' of 'De ambachtelijke boerenschuur' binnenwandelt. Want wat gezond is voor de dieren of de plantjes, is niet altijd gezond voor ons. Dat zelfgemaakte broodje van wilde witte bloem met kruidenboter van loslopende koeien blijft gewoon witbrood met roomboter. En dat platte deeg met verse kruiden, ham en op ouderwetse wijze vervaardigde roomkaas met zongedroogde tomaten is uiteindelijk nog steeds een pizza. Om over die 3 ons zware ambachtelijke burger van blije runderen op een bedje van gebakken uien, champignons en spek nog maar te zwijgen. Heerlijk, maar dunner wordt je er niet van. Ook al is die cheesecake op de dessertkaart nog met zoveel liefde en natuurlijke producten tot stand gekomen.

Maar om nog even terug te komen op de blije runderburger bij Duurzame Dorien: dat lijkt me toch nog altijd gezonder dan zo'n burgerketenburger, waarvan het vlees zo doorgemalen is dat ze er net zo goed papier doorheen zouden kunnen doen - niemand die het ziet. Uiteindelijk draait het allemaal - zoals altijd - om balans. Heb ik de halve week tot vervelends toe salades en quinoa gegeten, dan mag zo'n burger best wel eens. En heb ik stiekem best veel vlees gegeten, dan lassen we wat extra vega- en visdagen in. Is het niet voor onze gezondheid (want uit onderzoek bleek laatst dat bio-voedsel niet leidt tot minder risico op kanker) dan wel voor de dieren en het land. Diertjes en milieu blij, wij blij.

Bekijk ook

Zó gourmet
Het is misschien niet meer zo hip (en verantwoord), maar wil je een oer-Hollands etentje combineren met een speciale gelegenheid, dan is een avondje gourmetten nog steeds heel geschikt. De worstjes, bieflapjes, stukjes kip en varkensfilet die wij erop gooien hebben overigens niets te maken met wat buitenlanders gourmet noemen: dat staat juist voor haute cuisine en verfijnde culinaire gerechten.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven