Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Aardappelpasta

Lees de column van HildeGoed, iedereen die denkt dat de Italiaanse gnocchi-balletjes een pastasoort betreft: hand omhoog. Nee, u bent niet de enige. Ook ik dacht lange tijd dat het lekkere pastabolletjes waren die heel simpel klaargemaakt worden. Wat blijkt: het is vooral veel aardappel en wat bloem! En is ook heel makkelijk zelf te maken.

Het woord gnocchi betekent letterlijk 'klontjes' (wat mij doet afvragen wat het enkelvoud zal zijn - gnocco?), en dat is een aardig adequate beschrijving van de aardappelbolletjes ter grootte van een vingerhoedje. Hoe ze worden klaargemaakt is ook zo klaar als een klontje: gooi ze in kokend water, wacht tot ze boven komen drijven en giet ze af. Geen kookwekker komt eraan te pas, ze geven zelf aan wanneer het genoeg is geweest.

Gordon Ramsay, u weet wel, die bekende Engelse kok, bracht mij op het spoor van verse gnocchi. Alles wat je nodig hebt is een paar bloemige gekookte of ovengebakken aardappelen, een ei, bloem en wat zout en peper. En meneer Ramsay doet er bvendien ook nog ricotta en thijm doorheen en serveert het met erwtjes. Het recept klonk niet al te ingewikkeld, dus ik dacht: dat moet ik ook kunnen!

En ik kon het, dus u ook. Gewoon even de aardappels stampen tot een fijn mengsel, mixen met de andere ingrediënten totdat je een soepel deeg hebt en dat in een lange sliert uitrollen. Dat hakken we in stukjes en met een vinger kun je er even op drukken zodat het de vorm van een kussentje krijgt. Ziet er net wat leuker uit.

Volgende stap is het koken van de gnocchi. Zoals gezegd moeten ze in kokend water worden gegooid (pas op voor de spetters) en zijn ze klaar als ze komen bovendrijven. Gooi niet te veel in één keer in de pan, want de gnocchi rijzen aardig tijdens het koken.

Klaar? Nee. Voor een extra bite moeten we de 'aardappelpasta' namelijk nog heel even in de pan bakken met een beetje olie, samen met de erwtjes. Voor een extra touch strooit de Engelse kok nog een beetje citroenrasp en parmezaanse kaas over de opgemaakte borden...en ja, dat is om te smullen! Ik weet voortaan wel wat ik met mijn overgebleven aardappels doe.

Bekijk ook

Rijsttafelen
Als er één keuken is waar ze weten hoe ze voedsel op smaak kunnen brengen, dan is het wel de Indonesische keuken. Waar wij Hollanders traditioneel niet verder komen dan wat peper, zout, kerrie en Italiaanse kruiden, maken ze er in Indonesië een waar kruiden- en specerijenfestijn van. Wat een voorrecht om daar van te mogen genieten!

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven