Barbecueën

Met barbecueën wordt een kooktechniek bedoeld waarop vlees en andere producten worden bereid op een rooster. Het roosteren is vergelijkbaar met grillen. Barbecueën wordt in de open lucht gedaan. Het barbecueën wordt gezien als een sociaal gebeuren. Vaak worden er gasten bij uitgenodigd. De combinatie van het mooie weer en het eten en vertoeven in de buitenlucht maakt het voor veel mensen een plezierige bezigheid. Het barbecueën wordt ook veel afgekort tot BBQ.

Er zijn verschillende soorten barbecues en er zijn ook verschillende technieken om te barbecueën. Omdat er tegenwoordig ook (kleine) elektrische barbecues zijn, is het ook mogelijk om binnen te barbecueën. Er kan onderscheid gemaakt worden in houtskoolbarbecues, gasbarbecues, elektrische barbecues en pelletbarbecues. Daarnaast kan de kooktechniek barbecueën onderverdeeld worden in direct en indirect grillen. Direct grillen is een kooktechniek waarbij het braden van voedsel direct boven de warmtebron wordt gedaan. De bereidingstijd is kort en is daarom geschikt voor eten dat kort gebakken hoeft te worden en bijvoorbeeld maar 1 keer hoeft worden omgedraaid. Steak, karbonade, kipfilet zijn daar voorbeelden van. Met de indirecte methode van grillen krijgt het vlees een typische barbecuesmaak en wordt het product bruin en knapperig. De warmte gaat via een deksel of kap langs de zijkant van het eten naar boven en hierbij wordt het voedsel langzaam en gelijkmatig gaar. De indirecte grillmethode is geschikt voor vlees en groente welke snel uitdroogt of verbrandt. Braadvlees, heel gevogelte, ribben en visfilets zijn hier voorbeelden van.

Lees ook

  • Pureren
    Pureren is een kooktechniek waarmee je grove stukken uit een gerecht transformeert in een puree, zoals je van aardappelen aardappelpuree maakt en van appels appelmoes. So
  • Flamberen
    Flamberen is afgeleid van het Franse werkwoord ‘flamber’, wat in het Nederlands kan worden vertaald als ‘ontsteken’, ‘doen opvlammen’ of 'aansteken'. Dat is d
  • Poêleren
    Poêleren is een kooktechniek waarbij een vleesproduct in de oven wordt gegaard in het eigen vocht. Het is een traditionele manier om grote stukken vlees extra smaak te g