Afblussen

Afblussen is de term voor het losroeren van het aanbaksel dat bij het braden ontstaat. Hieraan wordt een warme vloeistof toegevoegd. Zo komen de smaakstoffen los. Hiermee kun je een saus met het braadvocht maken.

Haal het vlees of de vis uit de pan en houd het warm onder aluminiumfolie. Roer de aanbaksels los. Hierin zitten veel smaakstoffen. Temper het vuur en voeg een warme vloeistof, bijvoorbeeld water, bouillon, room, bier, wijn, cognac of iets dergelijks toe. Roer het aanbaksel met een garde of houten lepel goed door het vocht en laat het koken. Door het koken zal de saus indikken. Je kunt de saus eventueel zeven en opnieuw binden met bijvoorbeeld koude boter.

Lees ook

  • Koken
    Koken is het gaar maken van voedingsmiddelen in een kokende vloeistof (tussen de 95 en 100 graden Celsius). Deze bereidingswijze zorgt ervoor dat ingrediënten zachter en
  • Afschuimen
    Tijdens de bereiding van bijvoorbeeld soep, bouillon, jam, gelei of suikerstroop verschijnt er vaak schuim en drijven er andere (ongewenste) stoffen naar boven. Het schui
  • Barbecueën
    Met barbecueën wordt een kooktechniek bedoeld waarop vlees en andere producten worden bereid op een rooster. Het roosteren is vergelijkbaar met grillen. Barbecueën word